Kevin Kisner njuter av segerns sötma efter att ha vunnit sitt första särspel. Bild: Getty Images

PGA-touren

Kisner drog längsta strået – sex man i särspel

Dramatisk avslutning i sista PGA-tourtävlingen. Lingmerth klarade 200-strecket.

Text: Bo Steffensen • 2021-08-15 Uppdaterad 2021-08-16

Det saknas normalt inte spänning och nerver på Wyndham Championship, säsongens sista tävling på PGA-touren. Det är streckkamp. Nya spelrättigheter och platser i slutspelet står på spel. Varje placering är viktig.
Inte nog med det. Tävlingen gick dessutom till ett ovanligt särspel – med sex spelare. Tangerat rekord på PGA-touren.
Först in i klubbhuset på –15 var Si Woo Kim. Efter hand anslöt Adam Scott, Kevin Na, Kevin Kisner, Roger Sloan och Branden Grace (som sänkte en tiometare på sista för att sig in i särspelet).
Russel Henley, som lett tävlingen från första dagen, hade en putt för vinst – men treputtade och gick även miste om särspelet.
–  Jag visste att jag behövde gå under par i dag. Jag är besviken. Det här känns, sa Henley efter sin 71-runda, ett över par.

Särspel. Hål 18 igen (par 4). Alla sex i samma boll. En drive i taget.
Adam Scott och Roger Sloan går in på green på två. Scott en och en halv meter från flaggan. Övriga fyra utanför green.
Kisner gör par, Na gör par, Grace, Sloan och Kim gör par. Efter en halvtimmes spel står Adam Scott med sin birdieputt för seger. Han missar.
Ner till 18:e tee igen. Samtliga sex spelare kvar. Några av dem undrade nog hur det gick till.
Andra gången är det fyra spelare som går in på green med andraslaget; Grace, Scott, Sloan och Kisner. Nu är det Kisner som sätter upp bollen till en och en halv meter. Han är klart närmast.
Kisner har spelat fem särspel tidigare och förlorat samtliga. Nu får han chansen att göra sig av med den ryggsäcken. Ingen av de andra gör birdie. Det gör Kisner. Han sänker. Mitt i.
– Sex man, det kändes nästan som att vi var hemma och spelade en skojtävling. Det har varit en grym vecka och när jag stod på 15:e tee trodde jag inte att jag hade en chans att vinna så att stå här nu är ganska skönt, sa Kisner i intervjun med CBS på 18:e green.
Segern var värd 1,15 miljoner dollar (nästan tio miljoner kronor), ett hopp upp till 29:e plats på Fedex Cup-rankingen.
– Det är ett nyckfullt, konstigt spel vi håller på med. Gränsen mellan succé och jubel till att bara vara upprörd över att åka härifrån är så tunn. Det är en galen våg av känslor, sa Kevin Kisner.

Segern innebär också att Kisner är ett stort steg närmare en plats i USA:s Ryder Cup-lag. Kaptenen Steve Stricker har sex spelarval att göra utöver de sex som spelat sig i laget, vilket inte Kisner gjort.
– Vem vet? Jag har aldrig blivit uttagen så jag kommer inte sticka ut hakan och säga att jag blir det den här gången. Jag älskar Stricker, det är en god vän och en bra kille. Han kommer att göra det som är bäst för laget och landet, sa Kisner.

DAVID Lingmerth, som tog sig in i tävlingen via måndagskval, gjorde vad han behövde på söndagen.
Lingmerth har inga spelrättigheter på PGA-touren nästa säsong och var därför tvungen att spela så bra att han slutade topp 200 på Fedex-rankingen för att då få spela Korn Ferry Tour Finals. Dit går de spelare som slutar 126–200 på rankingen. Där skulle Lingmerth sedan ha en möjlighet att spela till sig ett nytt kort.
Lingmerth, som kom till Wyndham Championship rankad 205, avslutade med en 67:a (tre under par), slutade –8 totalt vilket gav en delad 37:e plats. Det räckte för att avancera sex hack till 199:e plats. Lingmerth avslutade starkt med en eagle och en birdie de sista fem.
Korn Ferry Tour Finals består av tre tävlingar. De 25 bästa totalt får ett PGA-tourkort.

RESULTAT Wyndham Championship

Fedex Cup-rankingen


Text: Bo Steffensen • 2021-08-15
TournyttFedex CupKevin KisnerPGA-tourenTournyttWyndham Championship
Rulla till toppen