Viktor Hovland vann US Amateur på Pebble Beach 2018. Vi vet hur det gick sedan. Bild: Getty Images

US Amateur

Får vi en ny Hovland i dag?

Det krävs flyt, uthållighet, fokus och högklassigt spel för att vinna US Amateur. I dag spelas finalen – över 36 hål.

Text: Bo Steffensen • 2021-08-15

US Amateur är en stentuff vecka som inleds med två slagspelsrundor för att sålla ut de 64 om tar sig in i matchspelet. För att gå hela vägen krävs sedan sex matchvinster.
Två svenskar tog sig till de 64 bästa. David Nyfjäll, som överlevde ett särspel med tolv spelare om den sista platsen, vann sin första match men åkte sedan ut mot amerikanen Ricky Castillo.
Hugo Townsend  vann två matcher innan han åkte, på 19:e hålet, i åttondelsfinalen mot Floridakillen Nick Gabrelcik. Gabrelcik tog sig sedan vidare till semifinal.
Söndagens final spelas över 36 hål. Och det är två amerikaner som ställs mot varandra på klassiska Oakmont CC utanför Pittsburgh.

22-årige James Piot från Michigan State (som slog Gabrelcik 4/3 I semin) och Austin Greaser, som fyllde 21 i måndags, från University of North Carolina (vinst 2/1 mot Travis Vick).
Greaser har imponerat under veckan. Långtslående, kraftfull. Piot, med lite “mjukare” framtoning, ger inget gratis. Han har vunnit tre av sina fyra senaste matcher med 4/3.

VÄRLDSSEXAN Bryson DeChambeau har sagt att hans vinst i US Amateur 2015 är, och förblir, den viktigaste segern i hans karriär eftersom han sannolikt inte varit där han är i dag om han inte vunnit.
En vinst i US Amateur ger inga pengar, det är ju en amatörtävling men den öppnar dörrar. Segraren får, bland annat, en biljett till nästa års US Open, The Masters och British Open.
Det var så resan började på allvar för norrmannen Viktor Hovland som vann tävlingen 2018.
En, mycket god, tröst för förloraren är att båda finalisterna får spela US Open och The Masters.

Finalen startar 09.00 (15.00 svensk tid) och det kan bli en lång dag för Piot och Greaser. Det är, som sagt, 36 hål som gäller.

Följ tävlingen här


Text: Bo Steffensen • 2021-08-15
TournyttOakmont CCTournyttUS AmateurViktor Hovland
Scroll to Top