David Nyfjäll är fortfarande med i US Amateur. Foto: USGA

US Amateur

Nyfjäll i särspel innan vädret ställde till det

Det enda som kan stoppa David Nyfjäll på Oakmont ter sig vara dåligt väder eller mörker. För hur högt rankade spelare han än möter är det svensken som tar sig vidare – eller som nu, till särspel

Text: Jesper Johansson • 2021-08-13 Uppdaterad 2021-08-13

David Nyfjäll fortsätter sitt starka spel i US Amateur.

Efter att ha tagit sig vidare från ett tolv man stort särspel, som vi skrev om under torsdagen, blev han placerad i en match mot den spelare som hade bäst resultat av alla under de två första kvalronderna.

Mark Goetz klev därmed in som storfavorit i sin match ovh det såg också ut som att amerikanen skulle stoppa svensken från avancemang. Matchen var helt lika efter elva spelade hål. Sedan slog amerikanen till. Efter att ha tagit tre raka hål var Goetz tre upp med fyra hål kvar att spela. Där och då såg det mörkt ut för Uppsalaspelaren. Men med fyra raka vunna hål hade han inte bara tagit sig ikapp, på det sista hålet var han också förbi.
– På 15:e tee och 3 ner, tja, det är matchspel och du kan aldrig ge upp. Allt kan hända, jag visade precis det antar jag. Försökte bara slå ett slag i taget, så bra jag kunde, sa Nyfjäll efter matchen.
– Mark är en grym spelare och vi hade en bra match, men allt kan hända i matchspel så jag försökte bara ge allt.

Nyfjäll besegrade förstaseedade Goetz efter en urstark avslutning.

Det starka resultatet innebar att Nyfjäll var vidare till nästa rond, den där tävlingens 32 främsta deltar. Till en början såg han också ut att med lätthet ta sig vidare därifrån. Efter att ha vunnit hål 2, 5 och 8 mot Ricky Castillo var han därmed tre upp med elva hål kvar att spela. Tre hål senare var det helt lika. Svensken stoppade den blödningen med att vinna hål 12 och till slut ledde han med ett hål – inför hål 18. Det vann Castillo.

Särspel skulle därmed särskilja de båda spelarna. De tog sig till första tee för att börja om tills en segrare var korad. De hann bara två hål innan vädret satte stopp för de båda.

Därmed är matchen fortfarande inte avgjord. Nyfjäll kämpar på och håller sig kvar men måste alltså vinna i särspel mot Castillo direkt innan 16-delarna kan börja. Och känslan är väl att han lyckas? Han lyckades ju tidigare slut elva andra i ett…

Efter 20 spelade hål går det fortfarande inte att skilja på Nyfjäll och Castillo.

Ytterligare en svensk är med och tampas i 32-spelarrundan. Hugo Townsend är två upp efter 15 spelade hål och har därmed goda möjligheter att besegra Ryan Gerard.


Text: Jesper Johansson • 2021-08-13
TournyttDavid NyfjällTournyttUS AmateurUSGA
Scroll to Top