Will Zalatoris kommer inte att spela slutspelet på PGA Tour så länge han inte vinner veckans tävling. Foto: Getty Images

PGA Tour

Zalatoris inte klar för slutspelet – trots makalös säsong

Regler gör att Will Zalatoris inte får spela PGA Tour-slutspelet om han inte vinner i veckan. Trots att han varit en av säsongens starkast lysande stjärnor.

Text: Jesper Johansson • 2021-08-12 Uppdaterad 2021-08-12

En av årets absolut bästa golfare heter Will Zalatoris.

Han började pågående säsong, alltså förra hösten, på Korn Ferry Tour och har sedan dess klättrat till plats 29 på världsrankingen. Han slutade tvåa i The Masters och har utöver det ytterligare sju topp-10-placeringar på PGA Tour i år. Detta har gjort att han tjänat nära 4 miljoner dollar, ungefär 35 miljoner kronor.

Men när det kommer till slutspelet på PGA Tour är han inte ens nära att få vara med. Hans enda chans är genom att vinna veckans Wyndham Championship. Då är han nämligen kvalificerad till slutspelet på PGA Tour.
– Vinna eller försvinna är vad som gäller, sa Zalatoris inför tävlingen.

Hur kommer det här sig då?
Will Zalatoris spelar på PGA Tour med ett “Special Temporary Member”-kort, vilket innebär att han kunnat motta obegränsat antal sponsorinbjudningar under säsongen. Men det har inte gett honom en enda FedEx Cup-poäng. Hade han däremot kunnat få poäng under säsongen hade han rankats 26:a i FedEx Cup med totalt 1 270 poäng.

Märkligt, förstås. Men regler är regler. Även om hans tourkollega Webb Simpson tycker att Zalatoris ska få spela i slutspelet som han egentligen kvalat in till med god marginal. Han går till och med så långt att han vill att spelarna ska få rösta om det.
– Jag tror jag representerar många av spelarna, jag menar, de jag har pratat med tycker att han ska vara med i slutspelet. Även om han då skulle vara framför mig i FedEx Cup. Jag tycker att han förtjänar att vara med, säger Simpson.

Will Zalatoris hade för länge sedan spelat in tillräckligt med poäng för att ha fått ett kort till PGA Tour kommande säsong. Detta om inte en global pandemi hade ställt till det 2020 och 2021. Touren valde nämligen att frysa alla spelares status så att ingen medlem kunde förlora sina spelrättigheter. Det innebar också att ingen från undertouren, Korn Ferry Tour, skulle kunna ta sig in på PGA Tour. Zalatoris hann spela 16 tävlingar på KFT och var då ledaren av inspelade pengar innan han tackade jag till ditt “Special Temporary Membership” på PGA Tour. Han är fortfarande rankad åtta åp den touren trots att han inte spelat där sedan september 2020.
– Det är inte så att touren gjort något fel. Jag tycker bara att man ska se över detta och göra en ändring. Han har spelat tillräckligt mycket och tillräckligt bra. Han förtjänar att få vara med. Enda anledningen är på grund av hur en regel är skriven men jag känner att jag talar för i princip alla spelare när jag säger att Will borde vara med i New York nästa vecka och det är dåligt att han inte kan vara det så länge han inte vinner i veckan.

Men för oss européer finns det ett litet ljus i Zalatoris missöde. Om han inte får spela i slutspelet har han nämligen planer på att bege sig över Atlanten.
– Som en backup-plan tittar jag definitivt på att ta mig till Europa, säger Zalatoris – som i dagsläget är rankad åtta på ET:s Race to Dubai.


Text: Jesper Johansson • 2021-08-12
TournyttEuropean TourPGA TourTournyttWebb SimpsonWill Zalatoris
Scroll to Top