Rickie Fowler vill vara med i Ryder Cup, även om han inte får spela. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Fowler öppnar för att assistera under Ryder Cup

Om man inte kan vara med som en av de tolv spelarna finns alltid en chans att vara assisterande. Det hoppas Rickie Fowler på, om han nu inte får vara med och svinga på Whistling Straits.

Text: Jesper Johansson • 2021-08-12 Uppdaterad 2021-08-12

Rickie Fowler var inte med i årets Masters Tournament. Inte heller US Open. I dagsläget är han inte heller klar för slutspelet på PGA Tour.

Det är därför amerikanen är med i veckans tävling, den sista under PGA Tours grundserie innan slutspelet. Just nu är Fowler på plats 130, fem ifrån en plats i slutspelet. För att Fowler ska ha en chans att ta sig vidare behöver han i veckan sluta delad 21:a eller bättre.
– Jag är inte i den position jag vill vara inför den här veckan men i slutändan handlar allt om att spela bra golf. Jag kan inte sätta extra press eller något sådant på mig själ men ja, jag behöver några poäng för att säkra en slutspelsplats. Jag behöver göra fler birdies än bogeys och spela bra golf. Gör jag det kommer det att lösa sig, säger Fowler till Golf Channel.

Säsongen har inte varit bra för amerikanen. För första gången på elva år kan missa slutspelet. Detta efter ett år med modesta toppar och djupa dalar. Han själv beskriver det genom att måla upp en bild av hur han försöker starta en motorcykel.
– Jag försöker kicka igång en motorcykel och får kicka gång på gång. Den startar, börjar rulla och får upp varvtalen. Sedan får jag kicka igen, motorn kommer att starta. Det har funnits mycket bra de senaste fem-sex månaderna. Mer och mer lite oftare. Det har varit segt att jag behövt kickstarta så länge nu, men jag är fortfarande kvar och försöker få igång maskinen.

Utöver ett missat slutspel riskerar Rickie Fowler att också missa ett annat event: Ryder Cup. Amerikanen har spelat i fyra av de senaste fem upplagorna och det ska till mycket för att han ska få en plats. Men även om han inte får igång den där motorcykeln och sätter något slags personbästa i snabbast tid kommer han att vilja vara med på Ryder Cup. För som den 41:a högst rankade amerikanen lär han inte kunna förlita sig på att få ett kaptensval. Nej, istället kan han möjligtvis få en annan roll.
– Jag skulle behöva spela helt galet bra för att ha en chans att ta en plats vilket inte är helt uteslutet. Men ja, om spelarna vill ha mig där är jag på plats utan att tveka. Det är så roliga veckor att vara en del av oavsett om man spelar eller inte. Några av mina favoritstunder har varit de då jag vilat under ett Ryder Cup och fått vara någon slags temporär assisterande kapten eller vad man ska säga. Att få vara där och hjälpa till.
– Det är förstås mycket roligare att spela men att vara en del av den veckan är något speciellt. Så om jag får frågan att vara assisterande kapten skulle det vara fantastiskt. Men vi får se om jag kan utnyttja nästa månad för att få en chans att vara med och spela.


Text: Jesper Johansson • 2021-08-12
TournyttRickie FowlerRyder CupTournytt
Rulla till toppen