Abraham Ancer använder sig av graftiskaft i sina järn, vilket inte är helt vanligt på touren. Foto: Getty Images

PGA Tour

Udda utrustningen Ancer använder

Det är inte varje vecka en spelare vinner på touren med en så spretig bag som Abraham Ancer...

Text: Jesper Johansson • 2021-08-09 Uppdaterad 2021-08-09

Det är inte varje vecka som vi skriver om en spelares golfutrustning. Detta av flera anledningar men kanske främst för att de som vinner ofta inte har något speciellt i bagen – utöver precist framtagna golfklubbor skapade efter deras stränga krav.

Men den här veckan är det lite annorlunda. Vinnaren av WGC-FedEx St Jude, Abraham Ancer har nämligen flera saker som sticker ut när det kommer till vad som används på världens bästa golfbanor.

Under söndagen lyckades mexikanaren vinna efter att ha besegrat Sam Burns och Hideki Matsuyama i ett särspel då han på det andra hålet gjorde en birdie efter att ha satt upp inspelet till 1,5 meter. Ancer kom direkt från OS i Tokyo och på flyget över Stilla havet plockade han med sig en fin golfform då han rankades delad femma i greenträffar, femma i stokes gained in mot green, fyra i strokes gained från tee till green och högst av alla när det kom till att rädda par.

Starka papper och den första segern på 121 PGA Tour-starter. Abraham Ancer vann också med en del specialare i bagen. Ancer spelar med Miuras TC-201-järn vilket sannerligen inte hör till vanligheterna på touren. Han använder sig dessutom av grafitskaft, vilket inte heller är speciellt vanligt bland golfens främsta. Till dessa järn har han en riklig blandning av tillverkare för att få de bästa resultaten ute på golfbanan.

Här är klubborna Abraham Ancer använde för att vinna helgens WGC-tävling:

Driver: Callaway Epic Speed D (8,5°)
Skaft: Mitsubishi Tensei CK Pro Blue 60 TX

3-wood: TaylorMade SIM2 Max (15°)
Skaft: Project X Evenflow Riptide 70 X

5-wood: TaylorMade M2 2017, (18°)
Skaft: Matrix VLCT St 105

Järn: Srixon ZX (4); (5-PW): Miura TC-201
Skaft: Mitsubishi Chemical MMT (grafit); Mitsubishi MMT 105 TX (grafit)

Wedgar: Miura HB-10 (52°); Artisan prototype (56°, 60°)
Skaft: True Temper Dynamic Gold S400

Putter: Odyssey White Hot 5


Det som sticker ut här är dels att Abraham Ancer använder sig av flera olika tillverkare, totalt fem stycken. Dessutom använder han sig av grafitskaft vilket verkligen inte hör till vanligheterna. Och så hans wedgar: 56° och 60° görs av ett företag från Texas vid namn Artisan. De håller till i Nikes gamla lokaler och det är också tidigare Nike-anställda som startat det lilla företaget som redan gjort avtryck på touren.


Text: Jesper Johansson • 2021-08-09
TournyttAbraham AncerTournyttUtrustning
Scroll to Top