Henrik Norlander och Alex Norén fick inte till spelet till 100 procent under OS. Foto: Getty Images

OS Tokyo

Besvikna svenska olympier

Alex Norén och Henrik Norlander spelade bra sista dagen men är som helhet besvikna på sina OS-insatser.

Text: Olof Åsgård • 2021-08-01

Sveriges deltagare i herrarnas OS-golf är i mål. Alex Norén gick fyra under par sista varvet och slutade delad 16:e, totalt elva under par. Henrik Norlander gjorde sin bästa rond och gick även han fyra under på söndagen. Det räckte till en delad 45:e plats för svensken som hade önskat ett bättre OS.
– Jag är lite småbesviken över att jag inte spelade bättre. Jag vet inte om jag försökte för mycket eller vad det berodde på. Men att få vara på OS var en grym upplevelse. Jag är en olympier nu, säger Norlander till Aftonbladet.

Alex Noréns medaljchanser försvann igår när han gick ett över par. Övriga tre ronder gick svensken fyra under par. Han har imponerat i det långa spelet och har visat upp en enorm förmåga att sätta sig i rätt position från tee så att han kunnat attackera flaggorna från rätt vinkel. Det är i det annars så starka närspelet som det inte fungerat för Norén under veckan och framförallt i helgen.  
– Jag grämer mig verkligen över det, för det var länge sedan jag spelade så här stabilt från tee till green. Därför är jag besviken över att inte ha fått till närspelet, för jag känner att jag kunde ha varit med i toppen annars, säger Norén till Aftonbladet.

Kommentar
Alex Norén kom till en OS-bana som måste ha fått honom att känna vittring. Stödet hemifrån, känslan att få representera sitt land och OS-stämningen gav ännu mer energi. På Kasumigaseki Country Club skulle svensken kunna dra nytta av ett välgenomtänkt navigationsspel och sätta sig i rätt positioner för att utmana och göra birdies. Och om det skulle fela hade hans fantasi och höga kapacitet i närspelet räddat honom. Överlag höll planen men när han verkligen behövde det så var det närspelet som inte infann sig. Hans besvikelse är förståelig men insatsen är som helhet ingen svensk besvikelse. Norén gav allt och gav aldrig upp. Han gick in i tävlingen för att vinna, inte för att ”se hur det går”. Ingen medalj men en hedersam OS-tävling. 
Henrik Norlander fick aldrig igång spelet på allvar. Efter den lovande öppningsronden på 68 slag parkerade spelet och scoren runt par och det blev mer försvar än attack. Norlander ska inte heller vara missnöjd med sin insats. Han gav inte upp och även om det är en klen tröst så fick han ändå till en bra avslutande rond scoremässigt.
Att det blir fler OS för Norén och Norlander är inte omöjligt. Visst finns ett par yngre och intressanta svenskar på väg upp men de två som representerat Sverige i Tokyo är erfarna och har visat bättre form i år än på ett par år. Och de kommer bara vara tre år äldre när nästa OS-spel i Paris avgörs. Det skulle inte förvåna om åtminstone en av dem är på plats på Le Golf National för revansch. 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-08-01
TournyttAlex NorénHenrik NorlanderOS TokyoTournytt
Scroll to Top