Alex Norén tappade tredje dagen i OS. Foto: Getty Images

OS Tokyo

Norén rasade i OS – långt från medaljerna

Bogeys grusade svenskens chanser att plocka medalj på OS. Nu krävs en monsterrond och enorm tur sista dagen.

Text: Olof Åsgård • 2021-07-31 Uppdaterad 2021-07-31

Alex Norén inledde OS-golfen lovande och var delad åtta efter första ronden och delad fyra efter andra ronden. Inför tredje dagens spel var svensken åtta under par, tre slag bakom ledande amerikanen Xander Schauffele. Inför finalronden på söndag är Schauffele fortsatt i ledning medan Norén tappade till 17:e plats efter 72 slag, ett över par. Svensken är därmed sju under par och har fem slag upp till medaljplats och sju slag till guldplats. Tredje ronden innehåll fyra bogeys och tre birdies. Norén hade fortfarande ganska bra kontakt med täten efter tio hål, men två raka bogeys på elvan och tolvan gjorde att han tappade placeringar.    

Att samtliga spelare ovanför Norén på ledartavlan skulle tappa slag sista varvet är såklart uteslutet så nu krävs en monsterrond av Norén ihop med en rejäl gnutta tur för att det ska bli medalj. Igår beskrev Norén att det är en annan känsla att spela en golftävling där endast de tre första platserna betyder något, att komma fyra eller sexa på OS är skit samma men inte på en vanlig tävling. Vi får hoppas att Norén släpper på alla tyglar och satsar fullt ut imorgon, för det är faktiskt skit samma om det går åt skogen sista varvet. Lika bra att gå för allt.
– Det värsta man kan göra nu är att gå hem till rummet och tänka att man måste vara fräsch till i morgon. Kan jag lägga ett bra träningspass på puttning och chippning och tycka att ”nu känns det bättre”‚ då är min erfarenhet att jag brukar komma tillbaka dagen efter och känna att ”fan, nu ska jag göra en bra runda”, i stället för att hålla på och älta det här och tycka att tävlingen är över, säger Norén till Aftonbladet.

För Henrik Norlander kommer inte ens tur och monsterrond räcka. Norlander är på par för tävlingen och delar 49:e plats. Men Norlander tänker inte hänga läpp. 
– Klart jag är besviken, men så här är det i golf. Det går upp och ner. Man har sett folk missa sex kvalgränser i rad och sedan gått och vunnit veckan därpå. Jag är ändå på ett OS, så jag får se till att njuta även fast spelet inte är något vidare, säger Norlander till Aftonbladet.

Bäst score för dagen hade sydkoreanen Sungjae Im. Han gick runt på 63 slag, åtta under par, vilket tog honom upp till delad 17:e plats. Men något OS-guld, som skulle innebära att han slipper den två år långa obligatoriska militärtjänstgöringen, blir det inte. Det är bara att rätta in sig i ledet för Im och landsmannen Si Woo Kim som är delad 38 inför finalronden. 

Sista dagen blir ett drama
Ledaren Xander Schauffele har övertygat hittills men flera spelare har fått fart på spelet. Däribland engelsmannen Paul Casey som delar tredjeplatsen med mexikanen Carloz Ortiz och japanen Hideki Matsuyama på andra plats som bara är ett slag bakom Schauffele. 
Det är verkligen upplagt för drama på Kasumigaseki Country Club när medaljerna ska fördelas på söndagen. 
USA i ledning på 14 under par, Japan tvåa 13 under, Storbrittannien och Mexiko treor på 12 under par. Och på delad femteplats hittar vi Irland och Rory McIlroy på 11 under par.

Klicka här för aktuell ledartavla


Text: Olof Åsgård • 2021-07-31
TournyttAlex NorénHenrik NorlanderHideki MatsuyamaOS TokyoRory McIlroyTournyttXander Schauffele
Rulla till toppen