Rory McIlroy utan keps. En fröjd för ögat. Foto: Getty Images

OS Tokyo

Fyra spaningar från fredagens OS-golf

Noréns chanser – kepslösa spelare – veteranen överraskar – Matsuyamas nerver.

Text: Olof Åsgård • 2021-07-30 Uppdaterad 2021-07-30

Alex Norén är delad trea på åtta under par efter två dagars spel i herrarnas OS-tävling, och är två slag bakom ledande amerikanen Xander Schauffele. Något längre ner i resultatlistan återfinns Henrik Norlander på delad 39:e plats, efter fredagens tröga 73:a.
Justin Thomas, som radade 18 raka par under första varvet, petade i hela fem birdies under fredagen och vann därmed kategorin mest TV-tid idag, trots att han ligger på samma plats som Norlander. Honom fick vi bara se på sista greenen när han puttade i för par.

Goda svenskchanser
Att Alex Noréns namn återfinns högt upp på ledartavlan i detta OS är inte förvånande. Han har vunnit 10 gånger på European Tour i karriären och efter ett par mediokra år resultatmässigt har han hittat bättre form den här säsongen. Nivån på startfältet är också en faktor. Noréns nuvarande världsranking (92) placerar honom ungefär i mitten av de 60 som spelar OS. Det kan tyckas dåligt men till vardags på PGA Tour har Norén klart bättre och djupare konkurrens framför sig – och framförallt fler meriterade spelare. Men få namn av de som nu är i toppen har bättre cv än Norén och ännu färre har samma erfarenheter under kepsen. Därför har Alex Norén alla chanser att fortsätta slåss i toppen. Och mycket talar för att han kommer vara en medaljkandidat när det börjar dra ihop sig på söndag.

Tack för att du inte hittar en passande keps, McIlroy
Under OS spelar nordirländaren Rory McIlroy för Irland. Han spelar också utan keps och det är väldigt befriande att se. Även tjecken Ondrej Lieser, som ligger sist i tävlingen, låter svallet vaja fritt under OS.
Anledningen till att Rory inte bär keps är enkel, han har för litet huvud.
– Mitt huvud är så litet att jag måste be Nike (hans vanliga sponsor) att göra specialkepsar. Så varenda gång jag spelar lagtävlingar och kepsarna inte är specialanpassade blir de för stora, sa Rory McIlroy till PGA Tour efter första ronden.
Det är härligt att se spelare utan keps. Visst är den ett bra solskydd och bästa sponsorplatsen men jag tycker att keps är mindre snyggt. Den enda som egentligen passar i det (och gärna får behålla den på även när han tackar för ronden) är Tiger Woods. Resterande kepsbärare ser ut som tv-grodan Skurt.

Sabba inte det här, Sabbatini
Efter 36 hål är sydafrikanen som numera representerar Slovakien bra med i OS-tävlingen. Rory Sabbatini är äldst i fältet och bara fem slag bakom ledande Schauffele. Att Sabbatini står på prispallen efter tävlingen är, trots den oväntat lovande starten, fortfarande högst osannolikt. Men skulle vara en bra story om så blev fallet. Bortglömd, nytt land, äldst och otippad. Om han vinner kanske han också erkänner att nationalitetsbytet faktiskt genomfördes för att få spela OS, inte bara för att stötta sin fru, son och slovakisk golf. Med ett OS-guld runt halsen kommer ingen klandra sydaf… slovaken för det.

Hur mår egentligen Hideki Matsuyama?
När japanen vann The Masters i april så var min första tanke (nästan): Hur hade de tänkt att hålla coronaavstånd mellan fotografer, reportrar och Hideki själv under OS nu?
Japan är en golftokig nation och Matsuyama har modell större pressfölje efter sig överallt och som omringar honom så fort han sätter sista putten. I vilken tävling som helst och hur det än gått så tvingas japanen välja vilken mikrofon i den ändlösa buketten han ska prata mot idag. Under coronapandemin har detta inte varit lika upptrissat som vanligt men pressen på hemmahoppet är ändå enorm. Jag är därför både glad och lite förvånad över att han inte skjutit bort sig totalt. Just nu delar han tredjeplatsen med Norén och har givetvis kvaliteten för att vinna alltihop – och få hela Japan att explodera. Men presstältet kommer vara fullsatt till sista laptop-uttag, oavsett om han vinner guld eller skjuter 80 slag imorgon och på söndag.

Så här såg det ut före pandemin för Matsuyama. Foto: Getty Images


Text: Olof Åsgård • 2021-07-30
TournyttAlex NorénHenrik NorlanderHideki MatsuyamaOS TokyoRory McIlroyRory SabbatiniTournytt
Scroll to Top