media-GettyImages-1331204690

OS Tokyo

Stekhet Straka tar täten i Tokyo

Det är österrikisk i ledningen efter första dages spel i Tokyo. Sepp Straka tangerade det olympiska rekordet.

Text: Bo Steffensen • 2021-07-29

Det är inte helt väntade namn i topp av herrarnas tävling efterr den första dagens spel.
Österrikaren Sepp Straka, rankad 161 i världen, gick ut i OS-golfens första boll och satte högsta fart. Med sin tvillingbror på bagen och en stekhet putter i handen.
Birdies på trean, femman, sexan och åttan följdes upp med fyra birdies även på hemvägen. Nio treor på scorekortet. Bogeyfri, 63 slag för dagen (tangerat olympiskt rekord för herrar), –8 totalt och ledning med ett slag före thailändaren Jazz Janewattananond, Thailand.
Inte dåligt med tanke på att Sepp Straka missat kvalgränsen i sex av de sju senaste tävlingar han spelat före Tokyo-OS.
– Jag har inte spelat bra på PGA-touren de senaste veckorna och min puttning var verkligen det som gjorde det. Jag har vässat min puttrutin och det har gett resultat. Det var helt enkelt en stabil rond, sa Straka till media efteråt.
Han hade en putt på sista för 62 och olympiskt rekord men bollen snek förbi hålkanten. Men Straka var nöjd ändå.
– Tangerat rekord, det är speciellt, sa han.
Dessutom gick undan för Straka. Efter att han, belgaren Tomas Pieters och japanen Rikuya Hoshino tackat varandra på sista green dröjde det nästan 40 minuter innan bollen bakom gjorde samma sak.
Snabb och effektiv morgongolf.

STRAX FÖRE 07 svensk tid avbröts tävlingen på grund av åskväder. Då hade knappt halva fältet hunnit spela färdigt. Drygt två timmar senare återupptogs spelet igen.
En av dem som hade några hål kvar att spela var Viktor Hovland, världselvan som är högst rankade europé i tävling.
Norrmannen gick ut och spädde på en redan bra score med ännu en birdie på 16 men tappade sedan slag på båda de två sista hålen och slutade –3 för dagen (68 slag).
Bäste nordbo efter första dagen är därmed dansken Joachim B Hansen efter en fin 66-runda. Hansen, delad femma, skuggas av Sveriges Alexander Norén (67) som är –4 totalt och delad sjua. Ett slag bakom honom finns Henrik Norlander (68).
En bra start för Sverige.

Följ tävlingen här


Text: Bo Steffensen • 2021-07-29
TournyttAlexander NorénHenrik NorlanderOS TokyoSepp StrakaTournytt