Par är bra, men 18 raka var nog inget Justin Thomas ville se när han signerade scorekortet efter första ronden i OS. Foto: Getty Images

OS Tokyo

Ovanliga ronden – 18 raka par för Thomas i OS

Amerikanen undvek svarta och röda siffror i scorekortet under första varvet i herrarnas OS-tävling.

Text: Olof Åsgård • 2021-07-29

Att golfproffs kan vara bogeyfria under 18 hål är ganska vanligt, men att vid de tillfällena inte lyckas peta i en enda birdie är extremt ovanligt. På de drygt 17 000 ronder som spelats på PGA Tour i år har endast fem scorekort med 18 raka par signerats. 

Att amerikanen och världsfyran Justin Thomas skulle vara den som lyckades med bedriften under första varvet i OS hade nog ingen räknat med. Speciellt eftersom banan spelades mjuk, något som den annars så spelskicklige Thomas brukar kunna utnyttja genom att flyga bollen långt från tee och komma nära flaggorna vid inspelen.  

Även om Thomas förstås hade hoppats på en bättre OS-start och inte varit åtta slag bakom ledande österrikaren Sepp Straka, så ska hans 18 par ses som tecken på hög spelkapacitet. 28-åringen missade sju greener och lyckades rädda par på samtliga. 
Det var som så ofta puttningen som blev avgörande. Det fanns bud på birdies och det blev ett par koppsnurrar för Thomas men i jämförelse med resten av fältet var puttningen usel, Thomas tappade 2,2 slag mot konkurrenterna i puttmomentet första ronden. 

Till andra ronden får Thomas ta med sig att han trots allt inte gjort någon form av bogey på OS än. Men birdies kommer behövas för amerikanen under resten av tävlingen, hans parrond räcker just nu till delad 42:a plats.  

Så här ser Justin Thomas enformiga men stabila scorekort ut: 

Justin Thomas, USA.

Och så här brukar det normalt se ut när spelarna är bogeyfria. Sepp Straka, Österrike, leder på åtta under par efter första ronden: 

Sepp Straka, Österrike.

Klicka här för aktuell ledartavlaText: Olof Åsgård • 2021-07-29
TournyttJustin ThomasOS TokyoTournytt
Scroll to Top