media-GettyImages-1331245535

OS Tokyo

Fyra spaningar från första OS-ronden

Här är sakerna som stack ut när Norén, Norlander och de andra sparkade igång OS-golfen.

Text: Olof Åsgård • 2021-07-29

Efter första dagens spel i herrarnas OS-tävling är Alex Norén delad åtta på fyra under par. Henrik Norlander är ett slag efter på delad 12:e plats. Österrikaren Sepp Straka leder med ett slag på åtta under par. Förutom många birdies (inte för Justin Thomas dock som bara gjorde par hela ronden) så fångades mitt intresse av dessa saker:

Guido Migliozzi. Foto: Getty Images

Kläderna
Det var väldigt roligt att se spelarna strosa runt i landslagskläder. Förutom att bokstäverna SWE på Norlanders keps osade Tokyo by Night så var det väl varken bu eller bä för svenska OS-golfkläderna. Bäst klädda, enligt mig, var italienarna. Varifrån de kom kunde ingen ta miste på. Att det inte gick att avgöra om de skulle spela golf eller äta middag på hotellet efter en lång dag på racerbanan spelade mindre roll i sammanhanget. Näst bäst kläder hade Australien. Cameron Smiths hockeyfrilla smälte bra ihop med uppvärmningskläderna de fått ärva av rugbylandslaget. Färgkombinationen gjorde också att det var enkelt att se Marc Leishman i ruffen där han spenderade större delen av första ronden.

Bra TV-bana
Tydliga nyansskillnader på ruff, semiruff, fairway och green. Förvisso blöt men annars i perfekt skick vilket gick ut i rutan. Gällande spelet så föredrar jag normalt segerscorer över par men tycker att det var roligt att spelare som ledaren Sepp Straka (161:a i världen) och tvåan Jazz Janewattananond (150:e i världen) kunde skjuta lågt när alla spelare kunde rada upp birdiechanser. Till och med 60:e man efter första ronden, indiern Uduyan Mane (386:a i världen) fick rita tre röda siffror i kortet. Men Sepp och Jazz hade bäst utdelning. Att segerscoren kommer hamna närmare minus 20 än runt par kan vi mer eller mindre garantera nu. Men det var inte extrem längd från tee som var nyckeln till framgång. Det blev många metalltreor till rätt sida fairway för att kunna utmana de gömda flaggorna. Den typen av positionsspel gör sig bra på TV och tittarna (oavsett om de spelar golf eller ej) kan börja se mönster i spelet och efter utslagen kunna bedöma vilka som kommer få en bra hålscore eller inte. Att ligga på fel sida fairway och dessutom i ruffen är inte vägen till framgång på Kasumigaseki Country Club.

TV-produktionen
Det blev tvära kast mellan olika sekvenser och slag under sändningen som kan tillskrivas den nationella produktionens slagsida åt vissa spelare. Att Kanal 5-tittarna dessutom kastades ut vid fel tillfällen gjorde inte saken bättre. Ingen skugga ska falla över kommentatorerna Björn Hedman och Joel Sjöholm som lyckades bra som navigatörer och tydligt uppdaterade tittarna om vad som faktiskt hände med Noréns putt – som avbröts mitt i linjen för att vi skulle få se Matsuyama leta efter något i bagen.

Bäddat för Norén
Känslan efter första ronden är att Alex Norén kan ha något stort på gång. Det syntes redan på första tee att han var taggad och redo för att gå ut och göra birdies. Efter raka fåglar på ettan och tvåan var blicken densamma och svensken utstrålade att han gillar att vara på plats – och att han gillar att spela golf här. Och av det jag såg så verkar Kasumigaseki Country Club vara klippt och skuren för Noréns spelstil, eller kanske snarare att han inte har några problem med att anpassa sitt spel till ett taktiskt och välgenomtänkt positionsspel medan andra i fältet har svårare för det. Få har tränat lika mycket golf som Norén, men han har inte bara nött samma saker hela tiden, han har också lekt mycket och den här banan manar till lekfullhet och fantasi. Två egenskaper som Norén besitter.
Henrik Norlander imponerade också första dagen och sänkte ett par riktigt långa birdieputtar. Med samma utdelning på greenerna och ännu lite bättre inspel kan Norlander gå långt.

Henrik Norlander. Foto: Getty Images

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-07-29
TournyttAlex NorénCameron SmithHenrik NorlanderOS TokyoTournytt
Scroll to Top