Så här glad var Anika Sörenstam efter att ha klarat kvalgränsen i LPGA-tävlingen på Lake Nona tidigare i år. Bild: Getty Images

US Senior Women's Open

Nu går Sörenstam för sin elfte major

Det är svensk stjärnglans i veckans US Women’s Senior Open. Tävlingens dragplåster: Annika Sörenstam. Titelförsvarare: Helen Alfredsson. I startfältet finns även en 82-åring.

Text: Bo Steffensen • 2021-07-27

Annika Sörenstam har ju, under viss uppståndelse, tävlingsspelat både på LPGA-touren och Europatouren i år. Allt med sikte på US Senior Women’s Open.
Nu är det dags.
Den tredje upplagan av US Senior Women’s Open spelas torsdag–söndag (29 juli–1 aug) på Brooklawn Country Club i Connecticut.
Tävlingen är öppen för proffs och amatörer som fyllt 50 år före 29 juli och inte har högre handicap än 7,4. Av de 120 deltagande spelarna är 62 direktkvalificerade. Övriga har spelat sig in via kval.
Det är många stora namn, med 50-åriga Annika Sörenstam i spetsen, som peggar upp. Elva av spelarna vann US Women’s Open under sina ordinarie karriärer, två av dem är svenskar. Liselotte Neumann vann 1988, Sörenstam 1995, 1996 och 2006.
Fyra svenskor finns med på Brooklawn: Sörenstam, Neumann, Helen Alfredsson och Carin Hjalmarsson.
De 50 bästa plus delningar får spela vidare i helgen.
Segraren belönas med drygt 1,5 miljoner kronor och en plats i US Women’s Open 2022.

ANNIKA SÖRENSTAM vann tio majors under sin karriär, varav tre US Women’s Open. Den första majortiteln var just US Women’s Open 1995, den sista var samma tävling 2006. Nu är hon ute efter sin första seniormajor.
Sörenstam har förberett sig genom att spela en LPGA-tävling. Det var på hemmabanan Lake Nona i Orlando. Där klarade hon kvalgränsen. Hon var nyligen också med ute på banan i Scandinavian Mixed på Vallda utanför Kungsbacka, en tävling med blandat startfält från både herrarnas och damernas Europatourer.
US Senior Women’s Open arangeras av USGA, de styrande organisationen för golf i USA. USGA arrangerar även US Women’s Open och herrarnas US Open.
Den senaste majorn Annika Sörenstam spelade var US Women’s Open 2008 då hon avslutade tävlingen med att håla en järnsexa för eagle från 170 meter.
– Då trodde jag att jag spelat min sista USGA-tävling. Det var ett fantastiskt sätt att sätta punkt på eftersom jag började med att vinna på Broadmoor 1995, säger hon till usga.org.

HELEN ALFREDSSON var nära att vinna US Women’s Open, framför allt 1994 när hon ledde efter drygt halva tävlingen men slutade D9. Alfredsson blev tvåa 1993 och 2008 men nådde aldrig ända fram.
Desto skönare då när hon bärgade seniortiteln 2019 (tävlingen ställdes in förra året). 56-åriga Alfredsson ska nu försvara den segern.

I  STARTFÄLTET finns också 82-åriga JoAnne Carner. Hon vann 43 LPGA-tävlingar, vara två majors, i si karriär och blev 1999 den äldsta spelaren att klara kvalgränsen i en LPGA-major. Då var hon 60 år. Tre år senare blev hon den äldsta spelaren som klarat kvalgränsen i en LPGA-tävling.
Tävlingen har endast spelats två gånger tidigare. Den första upplagan vanns av Laura Davies.


Text: Bo Steffensen • 2021-07-27
TournyttAnnika SörenstamHelen AlfredssonTournyttUS Senior Women's Open
Scroll to Top