Will Zalatoris använder en lång putter som han låser mot sin vänstra underarm och sen använder han ett slags klo-/penngrepp med högerhanden. Foto: Getty Images (arkiv)

Video

Zalatoris overkligt dåliga putt, missar från 30 cm

Will Zalatoris inledde sin debut i The Open med en 69-rond, ett under par. Men vad många lär minnas är putten han missade på 17:e hålet.

Text: Oskar Åsgård • 2021-07-16 Uppdaterad 2021-07-16

Om du klickat dig hela vägen hit och vill läsa vidare så är en skarp varning på sin plats. Om du väljer att titta på videoklippet nedan där Will Zalatoris missar en putt från cirka tre decimeter kan vi inte garantera att du inte kommer att bli ärrad för livet.

Personligen vet jag inte om jag sett en ett proffs slå en sämre putt. Möjligen ens en amatör.

Det var kort och gott smärtsamt och förmodligen är det en björntjänst till dig som läser att jag överhuvudtaget skriver den här artikeln.

Hursom, på det 17:e hålet under öppningsronden av The Open, stod Will Zalatoris med en tvådecimetersputt för par. Amerikanen var tre under par på sitt varv och högt upp på ledartavlan. Då hände det här (och igen, kom ihåg att du har blivit varnad):

Det blev en bogey även på det 18:e hålet och Zalatoris debutrond i The Open slutade med 69 slag, ett under par. Frågan är dock om inte minnet av den där putten riskerar att svida betydligt mer än det faktum att det blev bogey på 17 och 18.

Zalatoris har som bekant haft en kometkarriär senaste 18 månaderna och spelat upp sig till 30:e plats i världen, trots att han ännu inte är ordinarie medlem och har full spelrätt på PGA Tour. För den breda golfpubliken presenterade sig 24-åringen med besked när han slutade tvåa bakom Hideki Matsuyama i The Masters tidigare i år.

Som hans ankrade puttstil antyder så är den delen av spelet hans svagaste sida. Zalatoris är rankad 14:e på PGA Tour i strokes gained tee-to-green och är sjätte bäst när det kommer till strokes gained approach. På greenerna tappar han dock i snitt 0,182 slag per rond, vilket placerar honom som nummer 147 på touren och kan jämföras med Louis Oosthuizen som toppar samma ranking och i snitt tjänar drygt ett slag per rond på sina konkurrenter, bara med puttern.

Zalatoris Openäventyr var tänkt att fortsätta klockan 16.21 (svensk tid) på fredagen, men två timmar innan sin starttid kom besked att Zalatoris dragit sig ur The Open. Detta hade inget med putten att göra utan på grund av en befarad ryggskada.

– Jag är mer än besviken att dra mig ur The Open. Mitt andraslag på 15 igår ur tjockruffen skickade en pirrande känsla längs mitt vänsterben och jag har fått rådet att inte riskera någon ytterligare skada på min rygg. Jag övervägde att inte avsluta min rond under torsdagen men eftersom det är min debut i mästerskapet kände jag att jag behövde spela mig in i mål (även om jag gjorde bort mig lite på slutet där ha!), skriver Will Zalatoris på instagram och anspelar på den numera virala puttmissen på 17.

Aktuell ledartavla i The OpenText: Oskar Åsgård • 2021-07-16
TournyttThe OpenTournyttWill Zalatoris
Rulla till toppen