Louis Oosthuizens sving är en fröjd att beskåda. Kan den bära honom hela vägen fram till en andra majortitel? Foto: Getty Images

The Open

Oosthuizen slår historiskt rekord, men kan han vinna?

Louis Oosthuizen har samlat ihop hela sex andraplatser i majors. Två gånger hittills i år. Kanske är det äntligen hans tur att vinna nu.

Text: Oskar Åsgård • 2021-07-16 Uppdaterad 2021-07-16

Louis Oosthuizen leder The Open med två slag halvvägs genom mästerskapet. Han är två före amerikanen Collin Morikawa.

Det går inte att säga annat än att Oosthuizen har haft en fantastisk karriär. Han har en majortitel på sin meritlista, 2010 års Open Championship. Den gången var sydafrikanen fullkomligt överlägsen och vann sju slag före Lee Westwood.

Samtidigt är det svårt att inte tänka på hur mycket bättre 38-årige Oosthuizens meritlista i majorsammanhang trots allt skulle kunna vara. Han har slutat tvåa i alla majors och varit på den förlorande änden i två särspel (Masters 2012 och The Open 2015). Sammanlagt har han utöver sin seger i The Open 2010 slutat tvåa vid sex tillfällen och har en tredjeplats.

Faktum är att Oosthuizen genom karriären varit blott tolv slag ifrån att ha vunnit sju majorsegrar (det är inte många, om ens någon i modern tid, som kan matcha). Bara i år har Oosthuizen varit tvåa två gånger, dels på US Open i juni, dels i PGA Championship i slutet av maj.

Trots detta facit går det knappast att hävda att Oosthuizen är någon ”chokare”, som kollapsar när pressen blir för stor.

– Jag tror att i ett par av dem behövde jag bara spela aningen bättre mot slutet. I US Open på Torrey Pines (förra månaden) så var det inte den lättaste banan att jaga en birdie sista fem, sex hålen. Du försökte göra par och som vi såg avslutade Jon (Rahm) med två otroliga puttar och plötsligt var det jag som jagade, säger Louis Oosthuizen på sin presskonferens efter fredagens 66-rond.

– Med det sagt har jag spelat bra nog ett par av gångerna så att jag hade kunnat vara lite mer aggressiv. Men jag tror ändå inte att jag hade gjort något särskilt annorlunda trots allt.

Högklassig ledartavla

Sydafrikanens öppning i årets Open Championship har varit rekordartad. Med 129 slag (64-65) satte Oosthuizen ett nytt scoringrekord efter 36 hål i The Open, ett slag bättre än Nick Faldo på Muirfield 1992 och Brandt Snedeker på Royal Lytham & St Annes 2012.

– Jag fick veta det när jag klev av banan, jag hade ingen aning om det. Att ha vilket rekord som helst i The Open är väldigt speciellt. Jag har spelat riktigt bra de här två dagarna. Förmodligen lite bättre igår sett till de tuffare förhållandena.

Bakom Morikawa jagar en ännu mer majorrutinerad herre i form av trefaldige majormästaren Jordan Spieth, som vann The Open på Royal Birkdale 2017. Spieth är åtta under par och tre slag bakom Oosthuizen.

På delad fjärdeplats hittas världsettan Dustin Johnson, som levererade en utmärkt 65-rond på fredagen.

Det saknas med andra ord inte starka utmanare och Oosthuizen kommer att försöka att hålla eventuella segertankar borta så länge det går.

– Du försöker att inte tänka på (att vinna) förrän du har klarat av det. Jag minns från 2010 att även om jag hade en stor ledning var det först på 17:e hålet (sista dagen) efter mitt utslag som jag tänkte att jag kunde vinna tävlingen.
– Runt den här banan finns det mycket som kan hända. Du vill inte tänka för mycket på det på en linksbana förrän du kommer till 18:e greenen och förhoppningsvis leder du då.

Ord som låter lika kloka på pappret som de är svåra att omsätta i praktiken.

Klicka här för en aktuell ledartavlaText: Oskar Åsgård • 2021-07-16
TournyttCollin MorikawaJordan SpiethLouis OosthuizenThe OpenTournytt
Scroll to Top