I veckan spelar vi The Open Championship, inte British Open. Det tycker i varje fall R&A:s Martin Slumbers Foto: Getty Images

The Open Championship

Slumbers konstaterar: ”Det heter The Open!”

R&A-bossen ger klart besked angående vad världens äldsta mästerskap faktiskt heter.

Text: Olof Åsgård • 2021-07-14

British Open? Open Championship? The Open? The Open Championship? Kärt barn har många namn. I början hette mästerskapet the Open Championship. Sedan dess har många öppna mästerskap tillkommit i golf och i andra idrotter. När det fanns fler än ett öppet mästerskap smög sig också ordet british in i bilden för att förklara var The Open Championship spelades rent geografiskt. Britterna själva låg naturligtvis inte bakom detta men har länge nöjt sig med att säga The Open eller Open Championship istället för alla tre orden, men absolut inte blanda in british i mixen.  
– Namnet på mästerskapet har inte ändrats på 155 år, det var då den öppna tävlingen började och 155 år ger oss legitimitet att kalla det för The Open Championship, sa R&A:s dåvarande kommunikationschef Malcolm Booth till AP för fem år sedan. 

Att vi på Svensk Golf och svenskgolf.se skriver ”The Open Championship” och drar oss för att inte blanda upp med ”British Open” är också ganska nytt. Vi försöker, men kan inte garantera att något enstaka ”British Open” smugit sig in.
De svenskar som spelat golf länge, kanske till och med deltagit i mästerskapet, har dock vant sig vid att säga och prata om just British Open. Inte så konstigt eftersom det var vad som ofta skrevs i den här tidningen och talades om på Sportspegeln och av Göran Zachrisson på TV3. Lyssna noga på kommentatorerna i veckan så ska du höra att Per-Ulrik Johansson med kollegor med största sannolikhet kommer klämma in ”British Open” här och där.  

Men det är framförallt i amerikansk media som namnet British Open varit vanligast, ända sedan de fick sitt eget US Open 1895. För fyra år sedan deklarerade dessutom amerikanska Golf Digest för sina läsare att det är okej som amerikan att kalla The Open Championship för The British Open. 
I år har debatten blossat upp igen och omröstningar sker på sociala medier. Vilken benämning som vinner beror på avsändare och vilka som röstar. Britter är såklart helt oförstående, för dem är det självklart – The Open!

På R&A:s presskonferens dagen före tävling fick självklart R&A-chefen Martin Slumbers frågan om vad tävlingen egentligen heter. Slumbers satt vid podiet utsmyckad med mästerskapets ikoniska blåa färg ihop med gula och vita loggor.
– Jag tror det står bakom mig, eller hur? Det är The Open.

Det blev inga fler frågor angående namnet. 

I övrigt kretsade presskonferensen mest om att flera spelare inte kommer till spel på grund av Covid-19-regler och de restriktioner, närmast totalisolerande, som spelarna måste följa under veckan. Slumbers påpekade att det är för spelarnas bästa och för att arrangörerna måste följa engelsk lag. Exempelvis måste den som har träffat en bekräftad covidsmittad person sitta i strikt karantän under tio dagar och därmed missa The Open.

Om en spelare bryter mot reglerna är det dock inte säkert att det ger omedelbar diskvalifikation. 
– De löper en risk att diskas men det beror på situation till situation. Jag vill förstå hela skedet först, säger Martin Slumbers som är den som tar beslut om eventuella diskvalifikationer tillsammans med tävlingskommitténs ordförande. 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-07-14
TournyttMartin SlumbersR&AThe OpenTournytt
Scroll to Top