Senaste herrmajorvinnaren Jon Rahm förklarar varför han har en kort baksving. Foto: Getty Images

The Open Championship

Klumpfot anledningen till Rahms korta baksving

Världstvåan och US Open-segraren Jon Rahm är redo för The Open och förklarar varför han inte tar en full baksving.

Text: Olof Åsgård • 2021-07-13 Uppdaterad 2021-07-13

Sedan han blev proffs 2016 har Jon Rahm radat upp fina resultat i majors med segern i US Open i juni som höjdpunkten. På 20 majorstarter har spanjoren åtta topp 10-placeringar. Men i The Open Championship har det gått (lite) sämre än i de tre övriga – på fyra Open-starter har han missat en kvalgräns och elfteplatsen 2019 är hans bästa placering. Det vill han ändra på i årets upplaga.

– Det vore fantastiskt att vinna båda Open-majortävlingarna samma år. Det var en lättnad att vinna min första major men det ändrar ingenting. Jag kommer hit med samma inställning och vill vinna. Ingen spanjor har vunnit The Open sedan Seve (Ballesteros) och att göra det för Spanien vore fantastiskt, sa Jon Rahm under en presskonferens på tisdagen. 

Seve Ballesteros vann tre Open Championships – 1979, 1984 och 1988 – och framhålls som Spaniens främste spelare genom tiderna med fem majorsegrar och 50 ET-segrar. Jon Rahm har fått en flygande start på karriären med sex PGA Tour- och sju ET-segrar och många håller honom bland favoriterna i veckan. Förra veckan var han världsetta men trots en sjundeplats i abrdn Scottish Open halkade 26-åringen ner till andra plats och Dustin Johnson är återigen världsetta. Det är inget som Rahm bryr sig om utan är redo för att fajtas om segern på Royal St George’s.

– Jag var här och spelade British Boys 2009 och det var min första linksgolfs-tävling, så det är speciellt att vara tillbaka här igen. Om inte banan förändrats mycket sen dess så har jag det. Den har varit svårspelad men jag ser fram emot utmaningen, säger Rahm. 

Vidare fick spanjoren frågor om sin korta baksving vilket han förklarar med att han föddes med klumpfot. 

– Jag har fysiska begränsningar som påverkar sättet jag kan svinga. Jag föddes med klumpfot i höger ben och min fot var vinklad 90 grader inåt och rakt uppåt. De behövde bryta i stort sett varje ben i vristen och satte på gips 20 minuter efter att jag föddes. Jag har alltid haft begränsad rörlighet i höger fot vilket gjorde att jag tidigt behövde lära mig att svinga effektivt och kraftfullt med en kortare sving eftersom min högerfot inte är tillräckligt stabil för att klara en full sving. Det viktigaste rådet jag kan ge till unga spelare är att inte försöka kopiera någons sving, gör din egen.


Text: Olof Åsgård • 2021-07-13
TournyttJon RahmThe OpenTournytt
Scroll to Top