Alex Norén avslutade med en sylvass 64:a och var till slut bara ett slag från särspel i Rocket Mortgage Classic // Foto: Getty Images

PGA Tour

Norén ett slag från särspel – delad fyra i Detroit

Svenskens vassa avslutning räckte nästan hela vägen.

Text: Martin Strömberg • 2021-07-05

Alexander Norén visade storform under helgen av veckans Rocket Mortgage Classic.

Segermöjligheterna kändes på förhand små när han gick ut sista ronden från sin delade 15:e plats men precis som han visat tidigare har Norén kapacitet att gå riktigt lågt när spelet sitter.

Efter fem birdies och en bogey vände Norén på 32 slag och var redan då uppe och nosade på täten. Nya birdies på hål 11, 13 och 14 tog honom upp i ensam ledning men i det skedet hade spelarna i de sista bollarna just gått ut och Norén själv visste att han troligen behövde minst två birdies till – han skulle få rätt.

Den ena birdien kom på hål 16 efter ännu ett precist inspel och säker putt. På 17:e hålet slog han sedan en stark spoon men fick en hård studs i framkanten av green på par-femman och svensken kunde inte göra birdie efter att ha droppat för läktaren bakom green. En chans återstod och Norén gav sig själv en fin möjlighet från två och en halv meter på sista green. Men birdieputten stannade kort och Norén stannade på 17 under par efter 64 slag sista dagen.

– Det går inte riktigt att se hur mycket det lutar där och jag visste att putten var snabb. Jag visste att jag antagligen var tvungen att sätta den för att kunna nå särspel men när man inte varit uppe i den här typen av situationer på länge så känns det annorlunda. Jag arbetar mig tillbaka uppåt och nästa gång hoppas jag kunna göra det bättre, sa Norén när han intervjuades av PGA-tourens Amanda Balionis efter ronden.

Från klubbhuset kunde Norén följa de andra spelarna och länge såg det faktiskt ut som att hans 17 under par skulle kunna räcka till särspel. Men på sluthålen lyckades australiensaren Cam Davis först sätta ett bunkerslag för eagle på hål 17 och sedan göra birdie på hål 18 för att ta sig till 18 under. Ungefär samtidigt nådde chilenaren Joaquin Niemann och Troy Merriott samma nummer och den trion fick ge sig ut i särspel om segern.

Ett särspel som Cam Davis vann efter fem hål då han gjorde birdie på hål 15.

För Noréns del innebär den delade fjärdeplatsen att han klättar från 98:e till en 78:e plats på FedEx Cup-listan och att han tar sig från 97:e till 83:e plats på världsrankingen. Det var hans bästa placering på PGA Tour sedan 3M Open ifjol då han slutade delad trea. Han har också en andraplats i Farmers Insurance Open från 2018 då han föll efter särspel mot Jason Day.

Henrik Norlander avslutade med 69 slag och blev delad 38:a i Detroit medan Jonas Blixt hade 71 slag sista dagen för en delad 58:e plats.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2021-07-05
TournyttAlexander NorenCam DavisHenrik NorlanderJoaquin NiemannJonas BlixtPGA TourTournyttTroy Merritt
Scroll to Top