Vincent Norrman är vidare i kvalet till Korn Ferry Tour. Foto: Göran Söderqvist

European Tour

Norrman hoppas på seger i veckan

Vi har tagit ett snack med Vincent Norrman inför veckans Irish Open, hans andra start som proffs.

Text: Jesper Johansson • 2021-06-30

En av den svenska golfens största framtidsnamn stavas Vincent Norrman. Den 23-årige Haningespelaren gjorde sin proffsdebut under förra veckan på European Tour och lyckades där sluta femma (efter att bland annat ha gjort HIO på ett par 4). Därmed får han spela veckans Irish Open på Mount Juliet Estate.

Vi tog ett snack med svensken för att höra lite hur livet som proffs har varit hittills, vad som väntar i veckan och framöver. När vi når Norrman sitter han i bilen på väg hem från tisdagens övningsvarv.
– Idag har jag spelat med Rikard Karlberg och Marcus Kinhult. Banan är riktigt fin nu på inspelet med ganska tighta fairways, så man måste vara bra från tee för att ge sig själv chanser. Och greenerna är hårda redan nu på tisdagen så om de vill kan de göra banan riktigt lurig till helgen, säger Vincent Norrman.

Smala fairways borde passa dig med din längd från tee?
– Jo, det är klart det är bättre att ha en kortare klubba kvar från ruffen om man har chansen att gå för det. Men känslan är att det snarare handlar om precision här än längden.

Hur var första veckan som proffs?
– Det var en kul vecka. Jag spelade väldigt bra. Jag hade en dålig tredjedag men räddade upp det med en hole-in-one (på ett par 4-hål! reds anm). Så resultatet var bra för att ha en dålig dag där. Sedan hittade jag något på rangen efter lördagsvarvet som gjorde spelet bättre till söndagen.

Vad var det du hittade?
– Jag ändrade lite i uppställningen med järnen. Jag hade gått till gamla tendenser. Så jag flyttade fram bollen och sänkte händerna lite. Det gäller att ha ständig koll på grunderna.

Oavsett vad det var såg det ut att fungera. Din delade femteplats gjorde att du fick en startplats i veckans Irish Open. Vad krävs av dig för att även få spela nästa veckas Scottish Open?
– Jag vet faktiskt inte riktigt. Antingen är det att jag ska vara den bäste okvalade spelaren topp-10 eller topp-5. Men om jag vinner i veckan behöver jag inte tänka så mycket på det. Då får jag spela.

Känns det som att du kan vinna redan nu i veckan menar du?
– Jo men det tror jag. Om jag spelar som jag vet att jag kan göra så räcker det till segern. Förra helgens resultat är en indikation på att spelet är där. Det har blivit tydligt här att man inte får göra misstag om man ska vinna på den här nivån. Du har inte råd att treputta eller slå en dålig chipp.

Helgens resultat var en boost för självförtroendet?
– Så är det. Det är kanske lite klyschigt men nu får jag bara köra på och göra det jag gör, så får vi se hur långt det räcker. Det är ett bra startfält med toppspelare i veckan och det är bara att vänja sig vid det. Det är så här jag vill ha min vardag och ju fortare jag vänjer mig desto bättre.

Din delade femteplats innebar dina första prispengar. 386 000 kronor närmar bestämt. Vad betyder de pengarna för dig?
– Det är ju en trygghet på ett sätt. Nu har jag råd att resa och spela vilket är bra. Men det är bara att fortsätta och hoppas på fler och större prissummor framöver.

Ska du unna dig något för pengarna?
– Jag har inte tänkt så långt. Just nu lever jag från en vecka till nästa så jag vet inte riktigt. Jag känner inte att det är något jag behöver. Först och främst vill jag ha råd att spela på den här nivån innan jag unnar mig något.

Nu som proffs, hur ser det ut med sponsorer?
– Titleist står för utrustningen och Nike för kläderna. Det känns jättebra. De gör produkter som många vunnit många tävlingar med, så man har ju ingen ursäkt där direkt. De har verkligen gett mig bra service också vilket är härligt.

Precis som på Vallda hade du Sean Mcdonaugh som caddie förra veckan. Ni fortsätter att jobba tillsammans?
– Ja och det känns jättebra med honom. Han ger mig en trygghet som ny här ute. Det är skönt att ha någon med lite erfarenhet på bagen.

Vincent Norrman spelar de två första varven av veckans Brandon Stone och Darren Fichardt. Tävlingen visas på Viaplay och V Sport Golf.Text: Jesper Johansson • 2021-06-30
TournyttEuropean TourTournyttVincent Norrman
Scroll to Top