Varken Henrik Stenson eller Justin Rose är klara för Ryder Cup i nuläget. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Stensons sommar med ett mål i sikte: Ryder Cup

Målet med säsongen 2021 har nu utkristalliserats sig för Henrik Stenson. Från och med nu är jakten på en plats i Ryder Cup högst upp på önskelistan.

Text: Jesper Johansson • 2021-06-29

Henrik Stenson har under en längre tid haft en, med sina mått mätt, svag form. Storspelet från fornstora dagar har inte riktigt varit på plats och det har egentligen varit så sedan hans senaste seger: Hero World Challenge i december 2019.

Tävlingen som anordnas av Tiger Woods har ett högst begränsat startfält men desto fler stjärnor. Han själv var nöjd med segern men önskar kanske att segerns tid på kalendern hade varit lite bättre.
– Timingen var inte riktigt rätt men jag lyckades gå ut och tvåla till de bästa spelarna i världen när jag hade läge. Och det var enda chansen för mig att vinna en tävling det året och mot det startfältet lyckades jag ta den chansen. Det gav mig en bra boost att jag mellan öronen har vad som krävs när det börjar hetta till. Att jag kan avsluta och vinna tävlingar precis som jag kunnat tidigare, säger Stenson till Svensk Golf.
– Men det är klart det hade varit roligare om det var i september snarare än december. Det blev ett litet uppehåll direkt efter och vi tappade momentum och så kunde vi inte riktigt komma igång in i 2020. Därefter kom covid-19 med nedstängningar och så… Det har varit ganska hattigt nu på slutet men det är mer att motivationen kommer från att jag inte är nöjd med spelet och jag vet vad jag kan prestera vilket jag inte är i närheten av för stunden. Så det är drivkraften till att få till det.

Om drivkraften är att förbättra sitt egna spel, att lyckas ta sig tillbaka till sina tidigare nivåer, är slutmålet kortsiktigt inte bara segrar – utan också ett deltagande i Ryder Cup.

Tävlingen spelas på Whistling Straits 24–26 september och i dagsläget är inga svenskar kvalificerade för tävlingen. Henrik Stenson hoppas dock få en plats i laget.
– Det blir Scottish Open och The Open. Sedan har jag fyra veckor spelledigt här på hemmaplan. Då blir det lite lugnt första två veckorna och sedan måste jag träna lite för att därefter spela fyra raka veckor på European Tour med start i Tjeckien hela vägen till BMW PGA Championship.

Så ska Stenson ta sig in i Ryder Cup-laget

Inget OS-deltagande och inget spel på FedEx Cup gör att svensken nu kan sätta upp ett annat schema fram till Ryder Cup. Där hoppas han dels kunna vässa formen och visa att han ska ha en av de åtråvärda europeiska platserna. Han hoppas också kunna kvala in på egen maskin.
– Om man ska ha någon liten chans på ett wildcard gäller det att visa framfötterna och göra bra ifrån sig. Då kanske man kan vara med i någon diskussion om en plats. Det är lite så vi tänker och jobbar.
– Men självklart vill vi också kvala in på egna meriter. Från Scottish Open och framåt räknas dubbla Ryder Cup-poäng och det hade såklart varit det skönaste. Om jag kan hitta formen och spela bra tror jag givetvis att jag har något att ge där och det skulle vara väldigt kul att vara med i Ryder Cup en gång till, säger Stenson.

I dagsläget är Jon Rahm, Tommy Fleetwood, Tyrrell Hatton, Rory McIlroy, Viktor Hovland, Paul Casey, Lee Westwood och Matt Fitzpatrick klara för tävlingen. Truppen är därmed relativt rutinerad, även om Viktor Hovland gör sin debut.
Trots det hoppas Stenson att rutin och erfarenhet ska vara högt värderat när det väl är dags att ta ut laget.
– Det är vad jag kan bidra med. Och många av wildcardsen brukar gå till de lite mer rutinerade. Sedan är vi ju flera som inte är inkvalade ännu. Jag menar, i nuläget är inte Justin Rose, Sergio Garcia, Ian Poulter, Francesco Molinari eller jag med. Så det är ett rätt så stort antal som varit med i många Ryder Cups de senaste tio–femton åren som inte kvalat in ännu. Så då ser man vilka som har form med sig de närmsta veckorna inför själva tävlingen och väljer de bäst lämpade.


Stenson förklarar sina svingproblem


Text: Jesper Johansson • 2021-06-29
TournyttHenrik StensonRyder CupTournytt
Scroll to Top