För några veckor sen inspirerades Nelly Korda av Bubba Watsons tv-intervju. Ikväll slåss bägge om segern, i Georgia respective Connecticut. Foto: Getty Images

Feature

Från Bubba till Nelly, upplagt för rafflande avslutningar

Bubba Watson kan tangera Billy Casper och vinna sin 13:e PGA Tour-titel. Ännu mer spännande är nog kvällens duell mellan Nelly Korda och Lizette Salas. Och någonstans finns en röd tråd mellan bägge segerstrider.

Text: Tomas Hagfeldt • 2021-06-27 Uppdaterad 2021-06-27

Bubba Watson från Bagdad, Florida kan ses som den färgstarke profilen som med uttalanden och kloka tankar inspirerar Nelly Korda från Bradenton, Florida i dagens andra ledarboll på den största amerikanska golfscenen.

Kramer Hickok från Austin, Texas kan ses som utmanaren, på väg mot sin karriärs första PGA-titel.

Det är bäddat för ett rafflande drama när klassiska Travelers Championship, tidigare Greater Hartford Open, avgörs på TPC River Highlands i Connecticut.

Ledarbollen går ut klockan 19:55 svensk tid.

Men de lär inte gå ut i ledning.

Bakom dem i resultatlistan skuggas de av ett stort koppel spelare, samtliga inom ett avstånd som ger dem vinstchans.

På River Highlands går ingen säker.

16 segersugna är inom tre slag från ledarduon, 26 inom fyra slag, 37 inom fem slag (klicka här för att se hela ledartavlan).

Alla kan stå med trofén på den 18:e greenen framåt natten.

När Marc Leishman gjorde det år 2012 hade han hämtat in sex slag och avancerat 20 placeringar. Han avslutade med en 62-runda på en bana där allt mellan 62 och 74 är möjligt. 

Den historiska statistiken talar för att något oväntat ska hända även denna gång.

I endast tre av de elva senaste upplagorna av Travelers Championship har ledaren inför finalvarvet hållit undan till seger: Chez Reavie 2019, Jordan Spieth 2017 och Fredrik Jacobson 2011, för övrigt den ende svenske vinnaren av titeln.

Jacobson avslutade med en 66:a och tog hem sin första stora titel på PGA-touren. En unik avslutning, skulle det visa sig.

Av 14 spelare som varit i ensam eller delad ledning under 10-talet har endast fyra gått under par på söndagen – bland dem som misslyckats kan nämnas Paul Casey, Daniel Berger, Ryan Moore och Justin Rose.

Detta på en bana som av många upplevs vara relativt enkel.

– Det är helt enkelt tufft att vara i ledning på River Highlands, säger Marc Leishman i en intervju på PGA-tourens hemsida.
– Det känns som att du kan göra birdie på varje hål… men när man börjar försöka göra birdies på varje hål, när man vill för mycket, då kan du plötsligt ge sig själv riktigt svåra slag där ute.

Just den tanken arbetar en spelare som Bubba Watson med just nu: att inte vilja för mycket.

I samband med US Open förra veckan talade han öppet om sitt nya perspektiv och om vad som betyder mest. Det handlade inte om golf. ”Golf är golf och inte så mycket mer än så”.

– Att glömma golfen och prioritera allt annat som hör till det vardagliga livet är vad allt handlar om; att försöka vara en bra man till din partner, att vara en så bra pappa jag behöver vara, att vara en så bra vän jag vill vara, till så många, sa Bubba i en kortfattad version.

Skulle Watson vinna idag tangerar han Billy Caspers fyra segrar, flest någonsin, i Travelers Championship.

Korda hämtade inspiration från Bubba

Ett antal statsgränser därifrån sågs intervjun av Nelly Korda, då på plats för spel på LPGA-touren i Michigan.

Den senaste amerikanska superstjärnan hade precis missat kvalgränsen i US Women’s Open. Hon hade för första gången i sitt 22-åriga liv börjat tvivla på sitt spel.

– Allt det Bubba sa kändes så logiskt och så rätt. Vi tar golfen på så stort allvar när vi är här ute, vi skapar så mycket press på oss själva. Visst, jag älskar spelet men jag måste samtidigt inse att det bara är golf, sa Nelly Korda.
– Det kommer många fler tävlingar att spela. Jag kommer att missa fler kvalgränser. Garanterat. Men så länge jag lär mig och utvecklas… jag tror att det är det viktigaste.

Nelly gick sedan ut på Blythefield CC och sköt en 62:a. Hon vann tävlingen.

Inför söndagens finalvarv i KPMG Women’s PGA Championship är Nelly Korda i delad ledning med Lizette Salas. De båda amerikanskorna är fem slag före trean och de övriga jagande, bland andra Madelene Sagström på en delad sjunde plats.

Kvällens första ledarboll går ut på Atlanta Athletic Club klockan 19:35 svensk tid.

Ingen av de två i den väntade amerikanska superduellen har tidigare vunnit en majortitel.

Nelly 22 år mot Lizette 31 år.

Den ena med tjeckiska rötter, den andra med mexikanska, två golftjejer som på skilda vägar tagit sig till vinnarpositionen i ett av damgolfens största mästerskap, kanske rentav det mest populära bland spelarna.

Nelly är Jessicas lillasyster och Sebastians storasyster. Jessica har vunnit sex gånger på LPGA-touren, senast hemma i Florida i januari. Sebastian har vunnit på tennisens ATP-tour och Grand Slam-titeln Australian Open för juniorer.

Mamma Regina har vunnit tennistitlar och representerat Tjeckoslovakien i OS 1988.

Pappa Petr Korda vann seniortiteln i Melbourne 1998 (även i dubbel i Australian Open med Stefan Edberg 1996).

Han har gått caddie åt sina döttrar, när Jessica som 15-åring debuterade i US Open, när Nelly som 14-åring spelade samma mästerskap. Han talade då om sin flytt till USA, om sin annorlunda och tuffare uppväxt i Tjeckoslovakien, sin vilja att ge sina döttrar något annorlunda.

Vad som inte skulle vara nytt: en majortitel till familjen, golfens grand slam.

Salas på väg tillbaka efter tungt 2020 på och utanför banan

Lizette Salas har under hela veckan talat öppenhjärtigt om den mentala ohälsa som hon gått igenom, framför allt under pandemiåret 2020, fram till 2021 då hon åter började arbeta med sitt team som betytt så mycket under hennes återkomst till golfens topplistor.

– Mentalt var 2020 mitt tuffaste år i livet. Inte ens golfen gav mig energi. Jag spelade för dåligt och var rädd för det mesta. Lyckligtvis har jag mitt team och min egen inre styrka att tacka för att jag kommit ut ur mörkret och känner spelglädjen igen, säger Lizette.

Även detta i en kortfattad version.

Den inre kraften finns bland de rötter som en gång format henne. Hon säger på en av sina presskonferenser att hon just nu läser boken ”Not Your Perfect Mexican Daughter”.

– Det är som att läsa en biografi om mig själv, säger Lizette.

Lizette Salas har en tidigare seger på LPGA-touren. Vinner hon ikväll förändrar det karriären och kanske även livet. Foto: Getty Images

Frida Kahlo, mexikansk konstnär, berättar om sitt liv i Mexiko Citys utkanter under 1900-talets första decennier.

– Hon gjorde saker på sitt sätt och njöt av sin egen process. Jag tar bara några höjdpunkter därifrån och… tja, jag sover bättre på nätterna…

Lizette Salas föddes i Azusa, Kalifornien. Mamma Martha och pappa Ramon var mexikanska immigranter som sökt lyckan på andra sidan gränsen. Ramon bytte ut sina tjänster som mekaniker mot golflektioner åt sin dotter. Lizettes fantastiska utveckling på golfbana gav henne scholarship på USC, University of Southern California, och som professionell startade karriären på Symetra Tour.

I sin pickup truck tog pappa Ramon med sig sin dotter för att tävla över kontinenten. Ibland fungerade bilen också som ett rullande hotellrum.

Mamma Martha har berättat om betydelsen av att se sin dotter spela Solheim Cup år 2013.

Föräldrarna såg henne också när hon nästan vann AIG Women’s Open på Woburn utanför London år 2019. Den gången kom hon tvåa, ett slag från titeln.

Klockan 19:35 i kväll, svensk tid, står hon tillsammans med Nelly Korda på första tee på Atlanta Athletic Club.

De ska spela golf. Inget annat.


Svenskt i majortoppen – så sänds veckans tävlingar


Text: Tomas Hagfeldt • 2021-06-27
TournyttBubba WatsonKPMG Women’s PGA ChampionshipLizette SalasLPGA TourNelly KordaPGA TourTournyttTravelers ChampionshipWomen´s PGA Championship
Scroll to Top