Madelene Sagström har gett sig själv ett utmärkt läge inför helgens spel i årets tredje major // Foto: Getty Images

Women's PGA Championship

Madelene Sagström skuggar täten i majorn

Madelene Sagström är sexa halvvägs genom KPMG Women's PGA Championship efter ett fint fredagsvarv. Men hon har en tuff uppgift för att fånga in suveräna Nelly Korda.

Text: Tomas Hagfeldt • 2021-06-25 Uppdaterad 2021-06-26

Madelene Sagström, 28 från Enköping, har spelat till sig en fin position inför helgspelet i KPMG Women’s PGA Championship.

På klassiska, exklusiva och anrika Atlanta Athletic Club har Madelene inlett med två rundor på 138 slag, 70-68, sex under par.
På fredagen gick hon i en av förmiddagens bollar. När hon lämnade den 18:e greenen kunde hon se sitt namn på den näst översta platsen på ledartavlan.

– Det har varit en fröjd att se henne under två dagars spel. Allting ser så självklart ut, så otroligt kontrollerat, säger Anders Sjöstrand, expertkommentator på V Sport Golf.
– Hennes sving är en av mina absoluta favoritsvingar.

Madelenes inspel på den 8:e greenen, hennes 17:e hål, var ett av de mest omtalade slagen i mediarummet. Med en liten draw och en hög och vacker bollbana kunde bollen stanna död vid pinnen. Putten från två decimeter rullades enkelt i hål för dagens femte birdie.

Sagström var just i det ögonblicket ensam ledare.

– Jag slog ett liknande slag på samma hål i går. Om du inte sänker alla puttar får man slå dem nära, sa Madelene med ett gott skratt.

Madelene både svingar och uppträder med ett stort självförtroende i det amerikanska golf- och sportparadiset utanför Atlanta, Georgia.

Anders Sjöstrand talar enbart gott om hennes svingrörelse:

– Hon är stark i kroppen, dessutom rörlig. Svingen är tekniskt riktigt bra men hon slår också bollen i full frihet, det blir aldrig robotaktigt.

Internationell media ägnar annars sin uppmärksamhet åt hennes mentala styrka, om hennes senaste arbete tillsammans med landslagscoachen Marcus Börjesson.

– Vi träffades bland annat på US Open på Olympic Club och jag har egentligen haft en bra känsla sedan dess, berättar Madelene.
– Vi hade ett kort snack också tidigare i veckan. Jag försöker lita på min egen intuition, på mina egna känslor och att känna mig bekväm med det som fungerar för mig, att samtidigt veta vad som gör mig obekväm. I golf är det lätt att försöka för mycket, att manipulera slagen.

Två dagars spel i heta Atlanta återstår. Madelene Sagström har spelat sig till sitt fint slagläge.

Strax före förra vårens pandemiavbrott var hon i en liknande position – den gången i en ordinarie tävling på LPGA-touren, Gainbridge LPGA at Boca Rio. Då ledde hon efter 36 hål, hanterade situationen på bästa sätt och vann med ett slags marginal före japanskan Nasa Hataoka på söndagen.

Uppehållet visade sig komma olägligt. Sedan spelet återupptagits har Madelene arbetat hårt för att komma tillbaka i vinnarposition.

Nu är hon där hon villa vara igen. Dessutom i en major.

Tre av sex svenskor vidare till helgen

Även Anna Nordqvist – Sagströms kommande lagkamrat i Tokyo-OS – har spelat sina första 36 hål med tätkänning.  70 slag på fredagen, 71 i torsdags ger henne en 19:e plats inför helgens spel.

– Jag fick en riktigt bra start idag och känner att jag har slagit bollen riktigt solitt och träffar många fairways och greener. Jag tror att jag missade två greener idag och det var ändå med två bra slag. Så överlag har det varit konsekvent. Men jag puttade inte så bra idag, det ska jag jobba lite på i eftermiddag, sa Anna Nordqvist till media efter sin fredagsrond.

För tolv år sedan vann hon som rookie för första gången på LPGA-touren. Hennes första titel var en major, LPGA-mästerskapen, och sedan dess har hon en extra god känsla för just detta mästerskap. 

Så sent som i höstas var hon femma på Aronimink Golf Club.

– Jag har alltid gillat tuffa banor som testar, sa Anna efter fredagens runda.
– Men Aronimink och Highland Course här i Atlanta är två helt olika banor. Idag var banan uppsatt kortare. Men framför allt par 3-hålen är fortfarande riktigt tuffa och jag är nöjd att träffa 16 av 18 fairways och ser fram emot fortsättningen. Nu behöver jag bara jobba lite på puttningen…

På presskonferensen talades det också om en ny framgångsrik våg för svensk damgolf, att fyra svenskor är bland de tio bästa på amatörrankingen, att svenska flaggor nu syns både på resultattavlan och ute på banan i ett av de största mästerskapen.

Dani Holmqvist föll dock tillbaka under fredagen – det blev fyra dyrbara bogeys på den första 9-hålsslingan. Med birdies på hål 10 och 18 tog hon sig tillbaka till ett totalresultat under par och en 32:a plats.

Pernilla Lindberg, Linnea Ström och Caroline Hedwall missade kvalgränsen.

Suveräna Korda leder

I ensam ledning är Nelly Korda. Den yngre Kordasystern spelar just nu alldeles bländade golf och det kommer bli intressant att se om någon lyckas fånga henne i toppen av ledartavlan.

Förra veckan vann hon Meijer LPGA Classic och med en otrolig avslutning av fredagsvarvet, med sex raka birdies, gick hon till elva under par och ett slags ledning före Lizette Salas. Korda vände på 34 slag på fredagen men gjorde totalt sju birdies sista nio (banans första nio) för en suverän 29:a.

Nästan mest anmärkningsvärt är att 63-ronden faktiskt inleddes med en bogey. Därefter var det felfritt.

– Jag skakade bara av det. Det var ett dåligt andraslag och en dålig chip, men jag visste att det var mycket golf kvar där ute, säger Nelly Korda till pressen efter ronden.
– Jag vet inte vad (som hände där på slutet), en blackout. Birdien på 17, banans åttonde, var höjdpunkten. Jag pushade min drive till höger och var nära en rot så jag visste inte om jag skulle kunna slå den. Lyckligtvis träffade jag bara toppen på den. Att sänka en långputt på det var trevligt.

Världstrean Nelly Korda har under flera år nu blommat ut till en förmodligen ännu bättre spelare än sin framgångsrika storasyster Jessica (som är delad 19:e efter 36 hål) men trots fem reguljära LPGA-titlar saknas den där pricken över i med en majorseger.

Kanske är det dags den här veckan.


Klicka här för att komma till ledartavlan

Madelene Sagström utsedd till Årets Golfare


Text: Tomas Hagfeldt • 2021-06-25
TournyttAnna NordqvistAtlanta Athletic ClubLPGA TourMadelene SagströmNasa HataokaTournyttWomen´s PGA Championship
Scroll to Top