Ludvig Åberg har kopplat greppet i halvtid av Amatör-EM. i Frankrike. Foto: Getty Images

Amatör-EM

Rekordrond av Åberg, leder EM

Aldrig tidigare i European Amateur Championships har en herrspelare inlett med 126 slag (65-61) de första två ronderna.

Text: Tomas Hagfeldt • 2021-06-25 Uppdaterad 2021-06-25

Världens tredje bästa amatörgolfare – Ludvig Åberg, 21 år, från Eslöv –  är den högst rankade spelaren när European Amateur Championship avgörs på Golf du Médoc den här veckan.

Han motsvarar förväntningarna.

Efter två dagars spel toppar han resultatlistan – detta efter en rekorddag ute på slottsbanan Chateaux Course, den ena av två banor på superanläggningen i ett sydfranskt vindistrikt.

  • Totalt 126 slag, 16 under par, är det lägsta resultatet efter 36 hål i mästerskapets 35-åriga historia.
  • Torsdagens 61 slag, 29+32, är bättre än det gällande banrekordet – men på grund av lägesförbättring på fairway är dock rekordet inte officiellt.
  • När Ludvig i februari startade sitt hittills enastående 2021 inledde han Jones Cup Invitational på Sea Island i Georgia med en 62:a. Segern i tävlingen gav honom en plats i RSM Classic på PGA-touren senare i höst.

Ludvig Åberg tillhör liksom Vincent Norrman våra svenska framtidshopp på herrsidan. De var båda med i det svenska guldlaget i European Amateur Team Championship på Ljunghusen 2019. Den här midsommarveckan gör Vincent sin proffsdebut i Tyskland medan Ludvig jagar segern i Frankrike.

Efter halva tävlingen leder han med två slag före dansken Christoffer Bring, fem före trean Joel Moscarel från Spanien.

Ludvig har med sig sin pappa som caddie.

– Vi fattade några bra beslut där ute idag, pappa och jag, sa han efter torsdagens 61:a.

– Jag slog ett slag i taget och det visade sig att de ofta stannade väldigt nära hålet. Det var helt enkelt en av de dagarna då allt flyter, sa Åberg till EGA.

David Nyfjäll (-5) är delad 21:a och Hugo Townsend (-4) är delad 28:a. Övriga svenskar (Viktor Forslund & Gustav Andersson) missade kvalgränsen.

Klicka här för en aktuell ledartavlaText: Tomas Hagfeldt • 2021-06-25
TournyttAmatörgolfEuropean ChampionshipsLudvig ÅbergTournytt
Scroll to Top