Vincent Norrman

European Tour

69 slag i proffsdebuten för Norrman

Vincent Norrman inledde proffskarriären med en 69-rond i Tyskland. Tränaren: "Jag är inte förvånad".

Text: Tomas Hagfeldt • 2021-06-24 Uppdaterad 2021-06-25

Vincent Norrman, 23 år, är sommarens nya namn att följa på Europatouren. Den här midsommarveckan också som professionell tourgolfare i BMW International Open i Tyskland.

En 69:a signerades i scorekortet efter proffsdebutens allra första runda.

Tre under par efter fem birdies, två bogeys och elva par under sköna förhållanden på klassiska Eichenried strax norr om München.

– Jag är inte förvånad, säger Viktor Gustavsson, Vincents tränare sedan hans golfliv en gång startade på Haninge GK.

– Vincent har såväl spelet och den mentala attityden som krävs på den här nivån. Det har han visat många gånger, senast i Scandinavian Mixed på Vallda, nu också i Tyskland.

På Vallda slog han för två veckor sen sina sista slag som amatör. Han slutade på 14:e plats efter en både givande och framgångsrik tävling. Ett svenskt framtidshopp hade presenterat sig.

– Nu känner jag mig ännu mer redo att bli proffs, sa han efteråt.

Var midsommaren skulle firas visste han ännu inte:

– Nu åker jag hem till Stockholm – men jag tävlar helst någonstans om jag får chansen.

“Slår långt, håller sig lugn och följer alltid sin plan”

Möjligheten dök upp. Förra onsdagen fick Vincent sin inbjudan från Europatouren till denna veckas tävling. I måndags flög han till München för att hinna förbereda sig på allt det nya som en vecka på touren innebär.

– Han är lugn och klarar det galant. Att till exempel klubbkompisen Kristoffer ”Kotte” också är med är självklart en fördel. Annars har Vincent redan sett och lärt mycket då han varit med Alex Norén på tävlingar som Masters på Augusta och PGA-mästerskapen på Wentworth, berättar Viktor Gustavsson.

Han tillägger:

– Som amatör och collegespelare har ju Vincent också många gånger visat vilken hög nivå han håller. Han slår långt, håller sig lugn och följer alltid sin tydliga plan.

I siktet för framtiden finns framför allt USA. Till dess tar Vincent gärna vara på varje möjlighet till tävlande som ges i Europa den här sommaren.

I München gick Vincent ut i den första av eftermiddagens bollar. Fyra par inledde rundan. Han tackade sedan Europatouren för inbjudan med birdies på hål 5, 9, 10 och 11.

Vincent Norrman – med en svensk flagga intill – var ett namn bland de tio översta på resultatlistan.

Bogeys på hål 14 och 17, men en avslutande birdie, betydde 69 slag och en skön känsla att ta med sig till midsommarens runda.

Haningespelaren är bäste svensk inför fortsättningen. När spelet på kvällen avbröts på grund av åska var han delad 23:a. Öppningsrundan återupptas klockan 07:30 i morgon förmiddag.

Peter Hanson, Kristoffer Broberg, Sebastian Söderberg, Niklas Lemke, Rikard Karlberg och Alexander Björk är samtliga nedanför kvalgränsen. Ledarresultatet i klubbhuset är –7. De fyra i delad ledning är Wade Ormsby, Sam Horsfield, Masahiro Kawamura och Sebastian Garcia Rodriguez.


Klicka här för en aktuell ledartavla


Text: Tomas Hagfeldt • 2021-06-24
TournyttAlexander NorenEuropean TourKristoffer BrobergMasahiro KawamuraNiklas LemkePeter HansonRikard KarlbergSam HorsfieldSebastian Garcia RodriguezSebastian SöderbergTournyttViktor GustavssonVincent NorrmanWade Ormsby
Scroll to Top