Joost Luiten slutade delad 27:e i Rio, men vägras en chans att slåss om medaljer i Tokyo. Foto: Getty Images

Obegriplig regel

ET-segraren klar för OS – får inte spela

En mycket märklig regel hos den holländska olympiska kommittén gör att Joost Luiten och Wil Besseling inte får spela OS.

Text: Oskar Åsgård • 2021-06-22 Uppdaterad 2021-06-22

På måndagen blev den slutliga deltagarlistan till herrarnas golfturnering i OS klar. För svensk del kommer Alex Norén och Henrik Norlander att åka till Tokyo för att slåss om medaljer.

Uttagningen baseras på herrarnas världsranking och enkelt förklarat kvalar de 60 bästa spelarna in, med ett tak på max två spelare per nation eller fyra om samtliga spelare är rankade topp-15 i världen. Bara en nation, USA, uppfyller det senaste kriteriet och skickar kvartetten Justin Thomas (rankad 3:a i världen), Collin Morikawa (4), Xander Schauffele (5), Bryson DeChambeau (6) till Japan.

För Hollands räkning var det Joost Luiten och Wil Besseling som kvalade in. Ingen av dem behöver dock boka en biljett till Tokyo. De får nämligen inte spela, för Hollands olympiska kommitté. Skälet? De är inte rankade topp-100 i världen eller topp-36 av de spelare som är kvalificerade för OS, vilket är ett krav enligt den holländska olympiska kommittén för att skicka en atlet till OS.

Luiten är rankad 177:a och Besseling 221:a i världen.

– Jag skulle ha älskat att åka till Tokyo, trots alla restriktioner som gäller på grund av corona. Den olympiska kommittén visar med vad jag anser är onödiga extra krav att de förstår väldigt lite om golf. Det är vanligt att spelare utanför topp-100 i världen vinner tävlingar, säger Luiten till golf.nl.

Ja, det får ju verkligen anses som ett urbota korkat beslut om grunden för det är att Luiten och Wesseling inte kan slåss om medaljer. Luiten har vunnit fyra gånger på European Tour i karriären och spelade så sent som för två veckor sen i ledarboll under lördagsronden av Scandinavian Mixed på Vallda. Givetvis vore varken han eller Besseling en av de största medaljkandidaterna i OS, men sett till hur proffsgolfen funkar skulle han ju på inget sätt vara chanslös.

Känslan är onekligen att den holländska olympiska kommittén inte förstått hur uttagningen av fältet till OS-golfen går till. Det är ju, krasst sett, en av de absolut lättaste tävlingarna att vinna under hela året eftersom det 60 spelare starka fältet bara består av runt 30 spelare rankade topp-100 i världen (på grund av taket på 2/4 spelare per nation, som nämnts ovan).

– Den olympiska kommittén vill bara skicka atleter till OS som enligt dem har en realistisk chans på medalj. I deras ögon är den chansen väldigt liten för en spelare utanför topp-100 i världen, säger Niels Boysen på NGF, det holländska golfförbundet, till golf.nl.

Med samma logik är det tuffa bud även för femfaldige LET-segrarinnan Anne van Dam som är rankad 116:e i världen och 38:a på den olympiska rankingen (bland de spelare som i skrivande stund är klara för OS). Den långtslående holländskan behöver alltså ett bra resultat i veckans KPMG Women’s PGA Championship för att klara den holländska olympiska kommitténs hårda krav.

Idiotiskt var bara förnamnet.Text: Oskar Åsgård • 2021-06-22
TournyttJoost LuitenOlympiska spelenTournyttWil Besseling
Scroll to Top