Jon Rahm har de senaste veckorna visat att han är världens just nu bästa spelare. Foto: Getty Images

Världsrankingen

Rahm ny världsetta – Brooks närmar sig Bryson

Jon Rahm petade ner Dustin Johnson från förstaplatsen på världsrankingen och Brooks Koepka närmar sig ärkerivalen Bryson DeChambeau.

Text: Oskar Åsgård • 2021-06-21

Med sin första majorseger tog Jon Rahm också klivet upp högst på herrgolfens täppa, som ny etta på måndagens uppdaterade världsrankinglista.

Segern på Torrey Pines gav 100 färska världsrankingpoäng på spanjorens konto och det var tillräckligt för att hans snittpoäng (som divideras med antalet spelade tävlingar senaste två åren) skulle klättra till 9,987 och precis putta ner Dustin Johnson (9,951) till andraplatsen.

Det här är tredje gången i karriären som Jon Rahm tar steget upp till förstaplatsen, han nådde dit under två separata veckor under sommaren 2020 också.

US Open var också den sista rankinggrundande tävlingen för kvalificering till OS i Tokyo om en månad. Rahm är förstås given och får sällskap av landsmannen Sergio Garcia för att försvara de spanska färgerna i OS, om ingen av de två skulle dra sig ur under måndagen.

För Sveriges del står det klart att det är Alex Norén (rankad 95:a i världen) och Henrik Norlander (136) som lägger beslag på de två svenska OS-platserna. Henrik Stenson är rankad 155:a i världen efter sin missade kvalgräns i US Open.

Sedan tidigare vet vi att Dustin Johnson inte tänker ställa upp i OS. Därmed blir det Justin Thomas (3), Collin Morikawa (4), Xander Schauffele (5) och Bryson DeChambeau (6) som representerar USA i OS. Återigen, förutsatt att ingen av dessa spelare lämnar återbud under måndagen.

Den kanske mest haussade matchen inför veckan på Torrey Pines var annars duellen mellan ärkerivalerna, eller vad vi nu ska kalla dem efter den senaste tidens pajkastning i sociala kanaler, Brooks Koepka och Bryson DeChambeau.

Koepka slutade delad fyra på Torrey Pines med ronderna 69-73-71-69 efter en snöplig avslutning med bogeys på hål 16 och 18. Men DeChambeaus avslutning var ännu värre. Den storväxte amerikanen ledde mästerskapet med åtta hål att spela men gjorde sedan två bogeys, en dubbelbogey och en kvadruppelbogey för att tappa hela vägen ner till delad 26:e plats.

Koepka klättrade till åttonde plats på världsrankingen medan DeChambeau tappade en placering till sjätte plats. Skillnaden mellan de två är nu 0,5 poäng.


Text: Oskar Åsgård • 2021-06-21
TournyttEuropean TourJon RahmPGA TourTournyttUS OpenVärldsranking
Scroll to Top