Rory McIlroy använder sig av en "green book" även fast han inte tycker att de ska vara tillåtna. Foto: Getty Images

US Open

McIlroy: ”Green books borde förbjudas”

Rory McIlroy tycker inte att hjälpmedlet ska vara tillåtet då det gjort spelare mer lata.

Text: Jesper Johansson • 2021-06-17

PGA Tour ser ut att försöka bli av med golfbanornas “green books”, alltså de böcker som visar greenernas exakta lutning. Rory McIlroy har uttalat sig om dem och om han är en röst att lita på kommer vi nog ganska snart se ett förbud av hjälpmedlet.
– Jag skulle vilja bli av med dem. Jag tror de flesta tourspelarna sitter i samma båt. Så länge de tillåts kommer vi använda oss av dem. Men jag tror att för sporten i stort borde de förbjudas, sa McIlroy inför veckans US Open.

Rory McIlroy berättade också att han själv använder sig av hjälpmedlet samtidigt som han förespråkar en golf där greenläsning blir en talang och skicklighet snarare än något man matematiskt kan räkna ut.
– Ärligt talat tycker jag de gjort alla lite lata. Många lägger inte ner tiden som krävdes tidigare. Det är därför man ser så många fler spelare ta sig tiden runt greenerna på Augusta till exempel. Där tränar man på betydligt fler puttar eftersom man tvingas göra det, då det inte finns några greenböcker på Augusta National.

PGA Tour har tidigare meddelat att man tittar på hur man ska göra för att öka speltempot. Att ta bort greenläsningsböcker känns som en minst sagt rimlig lösning att tjäna några sekunder per putt…


Under veckans US Open kommer dock green books att tillåtas. Detta lär många spelare utnyttja då greenerna på Torrey Pines dels är relativt böljande, men också för att spelarna gissningsvis kommer ganska långa puttar.
Henrik Stenson har berättat för Svensk Golf att det är svårt att komma nära flaggorna ute i hörnen vilket innebär att spelarna kommer sikta mitt på green i större grad än vanligt.
– Det gick inte riktigt att stanna inspel mot pinnar som sitter ute i hörnen så det känns inte som en bra taktik ens om man har bra lägen stå det blir intressant att se om det håller sig så under veckan.
– Med andra ord, så många enkla par som möjligt och försöka att få i någon birdie eller två och kämpa som en galning på resten av hålen.

Rory McIlroy spelar de första två varven av veckans major tillsammans med Dustin Johnson och Justin Rose.


Text: Jesper Johansson • 2021-06-17
TournyttRory McIlroyTournyttUS Open
Scroll to Top