En hästsko är väl kanske lite väl stor grej att stoppa i bagen. Men du bör nog se över möjligheten att lägga i en liten "turkrona" eller liknande för bättre golfresultat... Foto: Getty Images

US Open

Studie visar: ”Turkrona” förbättrar din golf

Hur flummigt det än låter. En turkrona eller lyckoamulett kan förbättra ditt eget spel.

Text: Jesper Johansson • 2021-06-15

Du får tro, eller inte tro, på detta hur mycket du vill. Men en tysk studie visar att du kommer spela bättre golf om du använder dig av någon slags lyckoamulett eller turkrona. Det låter flummigt, vi vet. Men det här kan faktiskt göra dig till en lite bättre golfare.

2008 spelades US Open på Torrey Pines, precis som den här veckan. Tiger Woods lyckades vinna majorn trots att han spelade med ett brutet ben. För att kunna vinna var han dock tvungen att sätta en 3,5 meter lång putt på det 72:a hålet för att på så sätt ta sig till omspel mot Rocco Mediate.
Som vi alla vet lyckades han med det och därefter lyckades han också vinna majorn.

Tiger Woods satte den putten av flera anledningar. Teknisk skicklighet, mental styrka, overklig talang och allt det där. Men kanske var det också lite tur inblandat. Och med sin klassiska röda tröja och headcovern “Frank” har Tiger Woods två saker som ska ge honom lite bättre flyt under ronderna. Hur mycket tur Tiger Woods nu behövde där och då (han är trots allt Tiger Woods!) kan de sakerna ha varit det där sista lilla som fick honom över gränsen och vidare in i omspelet.

Enligt en studie av Lesann Damisch från Tyskland kan en lyckoamulett eller turkrona faktiskt förbättra ditt spel.

Studien, som publicerades i Psycholagical Science 2010, inkluderade tre olika experiment. En av dem var golfrelaterad. I alla tester visade det sig att de som hade tagit del av en turlig sak också presterade bättre.

I ett första experiment bad forskare flera personer att ta med något de har tur med för ett prov de skulle göra. Hälften av deltagarna fick sin lyckoamulett borttagen under testet och de som fick behålla den turliga saken hade bättre resultat på provet.
I ett andra experiment, som genomfördes på en golfbana, fick ett antal spelare ”turliga” golfbollar. Med dessa sattes fler puttar än de som inte var ”turliga”.
I det sista experimentet skulle en grupp göra ett fysiskt prov. Av de personerna som deltog fick hälften glada lyckönskningar inför provet, såsom ”jag håller tummarna”. De gjorde också bättre ifrån sig i testet jämfört med de som inte fick en lyckönskning av en testledare.

Därmed kunde man fastslå att en lyckönskning, en turkrona eller liknande faktiskt kan fungera, även om det är en komplett placebo-effekt. Det ger dig en psykologisk skjuts som kan göra dig lite mer självsäker och göra att du slappnar av lite mer.
– Speciellt i situationer där personer känner sig lite osäkra och är i behov av självförtroende, går att läsa i rapporten.

Hur många av spelarna på Torrey Pines som har en lyckoamulett i bagen eller något annat turligt finns det ingen information om. Men kanske kan det vara värt att prova framöver. Även för oss glada amatörer.


Text: Jesper Johansson • 2021-06-15
TournyttGolfskolanTiger WoodsTournytt
Scroll to Top