Henrik Stenson och Annika Sörenstam ihop med segraren Jonathan Caldwell. Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Jonathan Caldwell historisk vinnare

KUNGSBACKA. Scandinavian Mixed är över. Efter 72 spelade hål heter segraren Jonathan Caldwell.

Text: Jesper Johansson, Oskar Åsgård • 2021-06-13 Uppdaterad 2021-06-13

Det var välkomnande förhållanden när spelarna anlände till Vallda G&CC med ett lätt bris och en klart mer scorevänlig bana än under den stentuffa lördagen.

Caroline Hedwall, i delad ledning, konstaterade redan på lördagen att det skulle krävas ett lågt resultat för att vara med och slåss om segern på söndagen.

Tyvärr fick hon en blytung inledning. Bogey på tvåan, efter en treputt från tvärs över hela greenen. Bogey på trean efter ett misslyckat inspel. Tyvärr även så på fyran, par 5-hålet som varit en bra birdiechans för spelarna hittills i veckan. Samtidigt som Hedwall tappade mark var det flera andra spelare som rullade i birdies i parti och minut.

Jonathan Caldwell, från Nordirland, var snabb ur startblocken för andra raka dagen. Sex birdies första elva hålen tog honom till 15 under par. Sen gjorde 37-åringen eagle på det korta, drivbara 14:e hålet med hjälp av en riktigt lång putt, tvärs över greenen. Med en osannolik birdie på 18:e hålet, efter att ha missat utslaget i högerruffen och lämnat sig en riktigt dålig vinkel in mot greenen, satt Caldwell märket i klubbhuset med 17 under par.
Nordirländaren gick finalronden på 64 slag, åtta under par.

Jason Scrivener i ledarbollen började sin finalrond bra och var fyra under par efter sex hål och vid det tillfället i ensam ledning på -16. Men ett vattenbesök med utslaget på det åttonde hålet, par 3, saktade ner australiensarens framfart och han föll tillbaka ytterligare med två raka dubbelbogeys på sista nio.

Alice Hewson, som spelade tillsammans med Hedwall på söndagen, hade en blandad förstania med tre birdies, tre bogeys och tre par. Men på sista nio fick den 23-åriga engelskan upp farten. Birdie på hål 10, 13 och sen på det drivbara 14:e där hon slog upp en spoon över greenen. Hon gjorde birdie även på 16 för att ta sig till 15 under par. På näst sista hålet hade hon en superchans för ännu en birdie, slog en bra putt efter att ha sett Hedwall putta på samma linje precis innan, men en grym koppsnurr lämnade bollen ovanför markytan.

Spanjoren Adrian Otaegui storspelade under söndagen. Sex birdies de första 17 hålen gjorde att han till och med hade segerchans på det 18:e hålet med en birdie. Men birdieputten, från cirka sju meter, slog han långt förbi och missade den efterföljande parputten som hade inneburit särspel.

Caldwell hade därmed ena handen på segrarens silverfat. Endast Alice Hewson kunde ta sig till särspel genom att sänka inspelet på sista hålet. Det gjorde hon inte och därmed vann Jonathan Caldwell sin första seger på European Tour.
– Jag kan inte tro det. Det har varit en dröm under en lång tid och jag har jobbat hårt för det. Det har inte sjunkit in än men jag hoppas på fler segrar framöver. 2009 spelade jag första året och tappade kortet. Jobbat i en affär, tävlat på Challenge Tour och så sedan dess. Det har varit en lång väg men nu är jag här.
–Jag kan bara tänka mig att hemmaklubben firar och det är bara för dem att sätta upp en nota så kommer jag sen. Jag är så tacksam för det här. Och jag är så tacksam för mina föräldrar för allt de gjort, sa Caldwell med tårar i ögonen i tv-intervjun efteråt.

Bästa damspelare blev Alice Hewson, som slutade ensam trea på 15 under par. Alexander Björk blev bäste svensk på delad sjundeplats, elva under par, och Vincent Norrman var bäste amatör i tävlingen med en delad 14:e plats, nio under par.Text: Jesper Johansson, Oskar Åsgård • 2021-06-13
TournyttAdrian OtaeguiAlice HewsonJason ScrivenerJonathan CaldwellScandinavian MixedTournyttVallda G&CC
Rulla till toppen