Kristoffer Broberg är tillbaka från skada och har nu satt siktet mot nya framgångar. Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Broberg smärtfri efter sex års skadehelvete

KUNGSBACKA. Allvarliga skador har satt rejäla käppar i Kristoffer Brobergs golfande hjul. Men nu är han äntligen smärtfri. Det som saknas är bara spelet...

Text: Jesper Johansson • 2021-06-13 Uppdaterad 2021-06-14

Det var under hösten 2015 som Kristoffer Broberg lyckades ta sin hittills enda seger på European Tour. Det var också i samma veva som han drog på sig så allvarliga skador att han knappt kunde spela.
Nu, sex år senare, är han visserligen skadefri. Men med ett så långt uppehåll från regelbunden tävlingsgolf finns det annat att ta tag i.

I veckan blev det en delad 14:e plats för Kristoffer Broberg i Scandinavian Mixed. Totalt gick han nio under par. Med en lite hetare puttning… ja, då hade det kunnat bli betydligt bättre.
– Jag ska slänga den där puttern. Jag missade allt, säger Broberg till Svensk Golf.
– Det började med en treputt på tvåan. Sen spelade jag helt okej men treputtade fyran. Därefter höll jag på att göra hole-in-one på femman – bollen tog på pinnen och gick ur. Sen missade jag putten där. Tvåputtade på sexan. Jag missade en enmeters för birdie på nian. Det gick troll i ronden.

Broberg är dock inte den förste att klaga på puttningen i veckan. På grund av att Vallda dels är uppbyggd med rödsvingel och dels för att den knappt klippts under veckan på grund av rädsla för vinden. Så en delad 14:e plats är helt klart ett fall framåt för Haninge-spelaren. Kanske mest för att han varit borta så länge från regelbunden tävlingsgolf.
– Jag har haft extremt mycket skador och det är fortfarande inte bra. Jag har gjort tre operationer på vänstersidan och jag har ingen känsel i vänster fot så det är vad som spökar nu. Därför ska jag till Österrike nu för att se vad vi kan göra.

Det har med någon av operationerna att göra?
– Jag tror de har träffat en nerv där så jag har känsel från hälen men inte framåt. Jag har därför svårt att trycka ifrån riktigt från marken och ibland kommer man in med ett böjt knä och balansen är ett problem.
– Det känns som jag bara står på höger ben och slår, vilket förstås inte är sant och det kan man ju om inte annat se via en kraftplatta men det går inte in i huvudet.

Innan Broberg kunde röra sig obehindrat var det en lång process för att hitta vad problemet var. 34-åringen förklarar att det tog över två år innan man hittade felet i höften. Det gick så långt att han började fundera på vad han skulle göra om han inte kunde spela professionellt.
– Det gjorde så fruktansvärt ont och jag kastade bort två års tid av att bara göra små comebacks. Jag var i Schweiz och på Sofiahemmet i Stockholm men de hittade inget och sa att det inte fanns något att göra. Sedan åkte jag till Göteborg och läkaren där förstod inte hur de kunde missa vad som var fel. Jag var tvungen att ta bort massa benbitar på lårbenet där kulan fäster för att få utrymme.
– Men nu har jag inte ont alls, så nu handlar det bara om att ta till sig allt spel igen.

Ja, en så lång skadefrånvaro lär ju göra att spelet inte sitter perfekt. Kanske var därför veckans höga placering ett fall framåt. Oavsett lär vi se mer av Broberg framöver då smärtan inte längre är ett bekymmer. Siktet är högt inställt.
– Målet är PGA Tour och topp-50 i världen men det är lite långt dit just nu. Men det är bara att kriga på. Jag hoppas vara där inom två år.
– Jag är nöjd med kroppen, den kan jag inte klaga på. Det jobbiga är bara att jag inte är inne i spelet längre.Text: Jesper Johansson • 2021-06-13
TournyttEuropean TourKristoffer BrobergPGA TourTournytt
Scroll to Top