Alice Hewson tackar Caroline Hedwall för ronden. Engelskan var bästa tjej i Scandinavian Mixed på tredje plats. Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Alice Hewson: ”Bevisat hur bra damgolf är”

KUNGSBACKA. Alice Hewson, 23, var ensam trea och bästa tjej i Scandinavian Mixed. Två slag bakom segrande Jonathan Caldwell.

Text: Oskar Åsgård • 2021-06-13 Uppdaterad 2021-06-14

Alice Hewson, 23 år från Berkhamsted norr om London, delade ledningen inför finaldagen av Scandinavian Mixed. Klockan halv ett, en timme innan sin starttid, klev hon ut på drivingrangen på Vallda Golf & Country Club. Ur bagen plockade hon fram två enkla snören som hon spände fast i marken, som sikthjälp när hon började göra sin övningar.

Tio meter till vänster ställde walesaren Rhys Enoch upp sin launchmonitor, som kostar runt 200 000 kronor. Tittade man till höger stod ytterligare ett par herrspelare med sina launchmonitorer. Träningshjälpmedel som kostar mer än vad prischecken för en andraplats i en vanlig Ladies European Tour-tävling ger.

Kontrasten mellan killarnas och tjejernas tourtillvaro är stor. Väl ute på banan kunde bollen dock bry sig mindre om vilka hjälpmedel du använt. Det enda som belönades i vinden på Vallda var en ren bollträff och det hade Hewson inga problem att leverera, även om hon hade en nervös start.

– Jag hade en skakig start och var definitivt nervös de första hålen, men jag lyckades få lite momentum på sista nio, säger Alice Hewson efter ronden.

På första nio blev det tre par, tre bogeys och tre birdies. Men från tian och in började spelet stämma allt bättre för engelskan. Hon tvåputtade för birdie på tian, par fem. Tuffa tolvan kostade visserligen en bogey, men på 13:e hålet slog hon ett riktigt praktinspel till tre meter från den undangömda flaggan och rullade i putten.

På 14, par fyra, slog hon upp utslaget strax över green med en spoon och gjorde birdie. På 15 var hon en hårsmån från att göra en tredje raka birdie, men tog igen det på hål 16 där hon rullade i en birdie från knappa två meter.

I det läget var Hewson 15 under par och bara två slag bakom det riktmärke som Jonathan Caldwell satt i klubbhuset.

Hon gav sig en ypperlig chans på 17:e, slog en till synes perfekt putt från sex meter, men en brutal koppsnurr höll bollen ovan jord.

– Det var riktigt kul, att se mitt namn jobba sig upp för ledartavlan. Koppsnurren på 17 var tuff. Det hade varit kul att håla den och ge mig en chans på 18.

Med 69 slag sista ronden slutade Alice Hewson ensam trea på 15 under par. Hon var trots segermissen riktigt glad efteråt.

– Det var riktigt spännande. Jag är bara riktigt glad över min insats efter en tuff start på säsongen. Det här har varit en otrolig möjlighet för damgolfen, för oss att få chansen att på den här scenen bevisa hur bra damgolfen är. Jag är så glad att få ha varit en del av det.

För sin tredjeplats belönades Hewson med 54 424 euro, drygt en halv miljon kronor. Det är nära 250 000 kronor mer än vad Hewson fick när hon i fjol vann sin första tävling på LET.

När hon signerat scorekortet och gjort sina intervjuer plockade Hewson fram sin telefon. Där hade hon ett sms från sin pojkvän, som skickat en bild på när han och polarna följt henne på tv under söndagen.

”Det är första gången han någonsin kunnat se mig spela” sa Hewson till sin caddie, märkbart rörd.



Text: Oskar Åsgård • 2021-06-13
TournyttAlice HewsonEuropean TourLadies European TourScandinavian MixedTournyttVallda G&CC
Rulla till toppen