Henrik Stenson förklarar vad det är som inte riktigt stämmer i svingen. Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Stenson förklarar sina svingproblem

KUNGSBACKA. Henrik Stenson har under en längre tid pratat om problem i svingen. Men vad är det egentligen som blir fel? Svensk Golf har hört sig för.

Text: Jesper Johansson • 2021-06-12

Henrik Stenson har det fortsatt kämpigt i sina egna mått mätt. Under lördagen gick majorvinnaren runt på par för att därmed fortsatt vara -4 i Scandinavian Mixed. I och med det är Stenson på en delad 45:e plats inför den avslutande ronden på Vallda Golf & Country Club.

Två birdies, två bogeys och 14 par är förstås inte ett dåligt resultat med tanke på den tuffa vinden under lördagen. Men han själv menar fortsatt att spelet inte riktigt stämmer.
– Det är olika, små och stora, utmaningar under det här sista året och vissa av dem fortsätter tydligen, säger Stenson till Svensk Golf efter lördagsvarvet.

Men vad är det egentligen som inte stämmer? Vi frågade Sveriges främste herrspelare genom tiderna och så här utvecklade han det.
– Vi har väl ingen hundraprocentig klarhet i det. Det har varit mycket vridande och vändande men tar man det enkelt så lämnar jag klubban för långt bakom mig. Jag har alltid spelat som bäst när jag har mer höjd i baksvingen och kan komma mer framför mig. Jag har under relativt lång tid varit betydligt lägre i baksvingen och sen så blir det lite hönan eller ägget, men om jag drar på kroppen för att få fram händerna blir jag ännu längre bakom.
– Jag kommer inte från en tillräckligt bra position helt enkelt och efter ett tag så har man en tvåvägsmiss, vilket jag haft under en ganska lång tid. Det blir svårt att spela då när man måste sätta ut en boll på en exakt linje med en viss skruv och så vet man inte om den kan starta lite mer åt ena hållet eller lite mer åt det andra. Då har man inget självförtroende i det man gör.

Så där har vi det.
Händerna kommer lite för långt efter i svingen och för att kompensera är det lätt att man trycker fram kroppen, vilket kan ställa till det ännu mer.

Inte bra förstås, men ändå ett problem som Stenson själv ser sig själv lämna bakom sig förhoppningsvis ganska snart.
– Vi jobbar på och har gått igenom svackor förut och definitivt större svackor än den vi går igenom nu. Men det är frustrerande och tålamodskrävande, säger Henrik Stenson.

Här är en aktuell ledartavlaText: Jesper Johansson • 2021-06-12
TournyttHenrik StensonScandinavian MixedTournytt
Scroll to Top