Caroline Hedwall stod pall för blåsten och höll sig kvar i ledningen under lördagen. Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Hedwall delar ledningen inför historisk finalrond

KUNGSBACKA. Det var en tuff och blåsig lördag på Vallda, men Caroline Hedwall stod pall och delar ledningen i Scandinavian Mixed med 18 hål att gå.

Text: Oskar Åsgård • 2021-06-12 Uppdaterad 2021-06-12

Det var en helt ny bana som mötte spelarna på lördagsmorgonen. På grund av det förväntade eftermiddagsvädret med hård kuling i byarna flyttades starttiderna fram flera timmar.

Men redan tidigt på lördagen blåste det rejält över vidderna på Vallda G&CC. Dessutom hade vinden vänt riktning, från sydväst till nord, nordväst.
För andra dagen i följd valde tävlingsledningen att inte klippa greenerna. Det här skulle bli svårt nog ändå.

– Det var verkligen en chock när man slog första utslaget. Man fick ju testa sig fram lite i början. Det var extremt tufft idag, säger Caroline Hedwall till Svensk Golf efter ronden.

För Hedwall, som ledde med ett slag före Joost Luiten efter 36 hål, började lördagen i moll. Bogey på ettan, efter en missad fairway till vänster och missad green till höger. Därefter bogey även på tvåan efter att ha missat greenen lång, i ett knepigt läge med en stor kulle att putta tillbaka över.

– På tvåan slog jag ett bra inspel som bara studsade över. Efter det anpassade jag mig bra, hittade spelet och tyckte att jag skapade en hel del birdiechanser med tanke på förhållandena.

Precis som på fredagen gjorde Hedwall birdie på trean. Efter en drive upp till runt 50 meter kort om greenen slog hon ett delikat pitchslag till två decimeter från hål och fick tillbaka lite lugn i ronden.

Efter en treputtsbogey på femman kontrade Hedwall igen snabbt med en birdie på sexan, ett par 5-hål där hon slog upp sig på green på två och tvåputtade.

Medan spelkamraterna i ledarbollen, Joost Luiten och Darren Fichardt, kämpade, missade och tappade slag mot par var det nya namn som dök upp och delade ledningen med Hedwall.

Australiensaren Jason Scrivener och Rhys Enoch från Wales, som bägge gick ut tidigt på lördagen, kom i mål med varsin 66-rond, en bragdscore i den tuffa vinden, och delade klubbhusledningen på tolv under par vid lunchtid.

Samtidigt var Hedwall ute på sista nio efter att ha avslutat första nio med en härlig birdie på nian, som tog henne tillbaka till par för ronden.

De första två dagarna spelade alla i din grupp bra, idag kändes det som att det bara var du som spelade bra. Hur var det?
– Man försöker ju fokusera på sig själv, sen hjälper det ju när folk runtomkring spelar bra. Idag fick jag nästan titta bort lite stundtals och bara göra min grej.

Hedwalls recept för att hantera vinden löd så här:

– Framför allt lugna ner tempot, inte slå lika hårt på bollen och hålla nere bollflykten en hel del. Väldigt mycket strategi också, man flög ju inte bollen hela vägen upp till pinnen utan fick spela mer med touch.

”Åh vilken riktig skitkick” utbrast Hedwall med emfas efter att hennes andraslag på det korta par 5-hålet, hål 10, studsat till höger ner i greenbunkern.

Ett bra exempel på hur mycket klurigare utmaning Vallda bjuder på när vinden blåser. Men som vi lärt oss den här veckan trivs svenskan bra i bunkern och löste en birdie från sanden.

Efter en bogey på tuffa elvan (parputten koppsnurrade) kontrade Hedwall med en sann skolboksbirdie på 13:e hålet – utslaget i fairway, inspelet slog hon upp till en meter från hål och putten var en formalitet.

Vid det läget var Hedwall 14 under par och i ledning med två slag, duktigt påhejad av de hundratal personer som tilläts vara på banan under rådande förhållanden.

Hedwall kan knappt tro det när birdieputten på 16:e hålet smiter förbi. Foto: Getty Images

– Jag tycker att jag gjorde det väldigt bra, sen är det synd på slutet för jag tycker att jag slår bra puttar men de vill inte gå i hål, säger hon och utvecklar.

– Jag hade birdiechans på 14, den trodde jag var i. På 15 var det en lite längre putt men den såg ut att vara i hela vägen. 16 hade jag bra birdieläge och trodde att den var i och sen är det lite synd på 17. Det är ingen dålig sving, men det kommer en kastvind som trycker ner bollen i vattnet och det är sådant som kan hända när det är sådana här förhållanden.

Ja, på 17 kom rondens tyngsta plump i scorekortet. Efter att utslaget hittat vattnet gav sig Hedwall till slut en drygt tre meter lång putt för bogey, men på något sätt höll sig bollen ovan jord efter att ha slickat koppkanten.

Dubbelbogey och tillbaka till tolv under par vilket blev hennes slutresultat totalt efter en 73-rond.

– Jag kämpade på bra. Det hade känts bättre att komma in något slag under par, för jag tyckte att det var så bra jag spelade idag. Men hade någon sagt att ”du kommer vara i delad ledning inför sista dagen” så hade jag absolut tagit det. Det känns väldigt kul att vara med.

Med en rond kvar är ställningen i Scandinavian Mixed alltså följande: Rhys Enoch, Caroline Hedwall, Alice Hewson och Jason Scrivener delar ledningen på -12. Närmast bakom jagar sedan en kvintett med fem killar på elva under par. Därefter är det ett hopp på två slag ner till kvartetten på delad tionde plats.

Caroline Hedwalls inställning inför finalronden?

– Vad jag förstått ska det inte blåsa i närheten av lika mycket så det kommer ju bli låga scorer, så det är bara att försöka göra birdies från början. Det gäller att bara hänga på och försöka få i puttarna.

Klicka här för att se hela ledartavlan.Text: Oskar Åsgård • 2021-06-12
TournyttCaroline HedwallEuropean TourLadies European TourScandinavian MixedTournyttVallda G&CC
Rulla till toppen