Ludvig Åberg är bra med efter 36 spelade hål. Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Alla amatörer vidare – Åberg delad 15:e

KUNGSBACKA. Möjligen lite tidigt att kalla det för en amatörsuccé, men alla fyra svenskamatörer i fältet kommer att jobba helg på Vallda G&CC.

Text: Jesper Johansson, Oskar Åsgård • 2021-06-11 Uppdaterad 2021-06-11

21-åriga Ludvig Åberg från Eslövs GK är rankad femma på amatörvärldsrankingen. För den svenska publiken presenterade han sig på allvar under fjolåret när han vann två raka proffstävlingar på Moregolf Mastercard Tour.

Den här veckan jagar han ännu större titlar än så.

Med ronderna 69-67 är Åberg åtta under par i halvtid. Redan tio hål in i fredagsronden var han fem under par för dagen efter en eagle och tre birdies.

– Jag svingade bra. Det var inte lika lätt idag som det var igår, när jag spelade på förmiddagen. Vinden kom upp litegrann, som tur var hade de inte klippt greenerna så de var kanske inte riktigt lika snabba som imorse. Banan blir ju svår när det är vind och det ser man på scorerna om man jämför för- och eftermiddag. Minus fem nu på eftermiddagen är jag väldigt nöjd med, säger Ludvig Åberg till Svensk Golf direkt efter sin rond.

Delad 15:e plats inför helgen, är det en position du är nöjd med?
– Ja, absolut. Igår kände jag att jag hade kunnat vara några slag bättre. Man är tävlingsmänniska och vill ha mer, men jag är nöjd med var jag ligger.

69 slag igår och 67 idag, vad var skillnaden i ditt spel?
– Framför allt min puttning. På vår nivå här så är det puttningen som avgör, det är det som skiljer en bra runda mot en annan bra runda. Lite fler 2,5 till 3-metersputtar som droppade i idag, så det var riktigt gött.

Avståndet upp till ledande Caroline Hedwall är fem slag. Ett försprång Åberg ser som klart möjligt att ta ikapp över helgen.

– Fem slag på en sån här bana när vinden kommer igång imorgon kan svänga ganska snabbt. Sen är det många framför mig. Men svårt väder gör att scorerna blir lite mer upp och ner. Så med en bra score imorgon vet man inte vad som kan hända.

För någon som inte känner dig så bra, vad är styrkorna i ditt spel?
– Jag slår ganska långt från tee, sen jobbar jag med min puttning och är väl lite ”streaky”. Vissa dagar är det bra, andra dagar inte men så är det ju. Sen när det kommer mer till personlighetsdrag så är jag väldigt lugn, egentligen oavsett vilken situation som uppstår känner jag mig lugn.

Efter en lång fredag där han hålade ut på 18:e hålet vid halv åtta-tiden väntar nu middag och sen planerar Åberg att bänka sig framför EM-premiären mellan Italien och Turkiet. Han gissade dock att ögonlocken bara skulle hålla sig öppna till halvtidsvilan.


Alla fyra amatörer spelar vidare i helgen

Linn Grant följde upp sin inledande 71:a med 68 slag på fredagen, en rond som innehöll en eagle och fyra birdies.
– Det är två dagar kvar och mycket kvar att göra. Jag tyckte jag spelade bra och puttade med bra längdkänsla. Men jag kommer inte riktigt hela vägen. Och så gör man lite juniormisstag som kostar. Men det är bra spel, säger Linn Grant till Svensk Golf.

Grant är delad 44:a på fem under par.

Maja Stark kom även hon i mål med 68 slag andra varvet. Hon är fyra under par totalt och delad 55:a.
– Det var okej, jag gjorde några svettiga par på slutet men det kändes bra att vara bogeyfri, säger Maja Stark till Svensk Golf som kom till Sverige så sent att hon inte hann spela in sig på banan.
– Det blev lite konstigt, jag gjorde några strategimissar. Det här är en stenhård hedbana och det borde jag ha vetat om men jag glömde bort det några gånger under första ronden. Puttningen blir också annorlunda. Det är helt annorlunda greener här, så det har varit lite märkligt.

Vincent Norrman som öppnade bäst av alla svenskar i fältet på torsdagen och var delad sjua efter en 66-rond föll tillbaka på fredagen. 23-åringen som ska bli proffs redan nästa vecka gjorde visserligen fem birdies men blandade upp det med fyra bogeys och en dubbelbogey, på det tredje hålet.Text: Jesper Johansson, Oskar Åsgård • 2021-06-11
TournyttEuropean TourLadies European TourLudvig ÅbergScandinavian MixedTournyttVallda G&CC
Rulla till toppen