Caroline Hedwall har fått en smakstart på Scandinavian Mixed. Foto: Göran Söderqvist

Scandinavian Mixed

”Banan spelas fruktansvärt kort”

KUNGSBACKA. Caroline Hedwall har inlett veckans Scandinavian Mixed med en bogeyfri 67-rond, men känner att hon lämnade slag där ute. Särskilt så kort som banan spelas.

Text: Jesper Johansson, Oskar Åsgård • 2021-06-10

För att göra en så rättvis tävling som möjligt är det viktigt att både damerna och herrarna har möjlighet att göra birdies på Vallda i veckan. En tuff utmaning där tournament director Mikael Eriksson har gjort mycket förarbete för att få till det så bra som möjligt.

I reda tal skiljer det runt 850–900 meter mellan den bana som herrar spelar och den som damerna spelar. Eftersom banan spelas hård och utslagen rullar långt så blir de 6 458 meter den meter den mäter från herrarnas tee betydligt kortare i verkligheten, vilket också gjort att damernas bana är kortare än vad de normalt är vana vid på Ladies European Tour.

En av dem som upplever det är Caroline Hedwall, som trots en fin rond på 67 slag, fem under par, känner att hon lämnade en del där ute.
– Banan spelas fruktansvärt kort. Vi står med mellanjärn in på par 5-hålen. Därför är jag lite missnöjd över att jag inte lyckades förvalta de hålen bättre. Där ska man göra fyra birdies känns det som, säger hon till Svensk Golf.

Det blev bara två birdies på de fyra par 5-hålen för Hedwall. Men med ett scorekort utan bogeys och ytterligare tre birdies (en av dessa via ett läckert hålat bunkerslag på elfte hålet) är hon bara tre slag ifrån ledningen med 54 hål kvar att spela. Och Hedwall trivs bra på hemmaplan.
– Det känns superbra att spela på hemmaplan. Jag gick runt och försökte njuta så mycket jag kunde.
– Jag spelade okej överlag utan att något egentligen stack ut. Men jag puttade väl ganska stabilt ändå och det skapar en trygghet. Sedan finns det lite olika grejer som man känner att man vill förbättra till imorgon.

En av de saker som kan förbättras är spelstrategin. Precis som många andra tjejer pratat om, bland annat Jenny Haglund, är det strategin som kommer avgöra om tjejerna kan hålla sig högt där uppe lagom till söndag eftermiddag – menar Hedwall.
– Eftersom banan spelas så kort kan jag inte spela så mycket med drivern, då jag sätter allt i spel, så det blir mycket spel med spoonen.
– Det är svårt att sätta spinn på bollen här, så hamnar man på fel sida är det nästan omöjligt att göra en enkel up-and-down. Jag missade på fel ställen på par 5-hålen idag. Det ska jag försöka undvika med lite bättre strategi imorgon. Står man med en järnsjua in på ett par 5 vill man ge sig själv en bra chans.

Att spela med killarna tyckte Hedwall var riktigt roligt och hon språkade en hel del med spelkamraten Joost Luiten, som även han gick fem under par på torsdagen.

– Men på femman blev jag nästan lite psykad av att lyssna på Joost och hans caddie säga “det är nog en liten nia här” och jag tänkte “men vadå, jag ska ju slå en nia” och vi stod på samma tee på det hålet. Så kanske ska jag bara fortsätta att göra min grej och inte lyssna allt för mycket, säger Hedwall och skrattar.

Klicka här för att se hela ledartavlan.Text: Jesper Johansson, Oskar Åsgård • 2021-06-10
TournyttCaroline HedwallLadies European TourScandinavian MixedTournytt
Scroll to Top