Tävlingens två ambassadörer har lite olika resultatmål med veckan. Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Stenson: ”Det går nästan att ta på spänningen”

KUNGSBACKA. Ett nytt och oprövat koncept gör att den sportsliga utgången av veckans Scandinavian Mixed är oviss. Men nyfikenheten inför vad som ska komma är stor. – Det går nästan att ta på spänningen, säger Henrik Stenson.

Text: Oskar Åsgård • 2021-06-09

På presskonferensen framför oss står Sveriges två absolut främsta golfproffs genom tiderna. Henrik Stenson och Annika Sörenstam. Redo att spela samma tävling, i samma boll, mot varandra och mot ett mixat startfält med 154 andra spelare – hälften killar och hälften tjejer.

Det känns unikt och spännande på alla vis, även för tävlingens två ambassadörer.

– Känns jättespännande att vara här. Det har gått 13 år sedan jag slog ett tävlingsslag i Sverige så jag ser fram emot en rolig vecka. Det är en ära att vara ambassadör för den här unika tävlingen ihop med Henrik. Roligt att prata med spelarna, många är spända och nyfikna, säger Annika Sörenstam.

– Det har varit en lång väntan, en besvikelse att inte kunna köra tävlingen i fjol men glada att vi äntligen är här nu. Jag kan absolut känna vibbarna och spänningen när jag går upp längs rangen. Det går nästan att ta på spänningen, säger Henrik Stenson.

Att det finns en annan känsla över veckans tävling är tveklöst. Som Sörenstam konstaterar spelas det ju idag golf på hundratals klubbar runtom i Sverige i mixade bollar, men i tävlingssammanhang på högsta proffsnivå har vi inte tidigare upplevt det här.

Men ovissheten och det unika formatet, vad skulle ni se som ett lyckat resultat den här veckan?
– Den största utmaningen är givetvis banans setup, att vi lyckas hitta en rättvis setup så att alla kan vara konkurrenskraftiga. Lyckligtvis är inte det vårt jobb utan den huvudvärken har de som sätter upp banan. De har gjort mycket research och tror att de hittat rätt, sen får vi nog inte svar på det förrän torsdag, fredag, svarar Henrik Stenson och fortsätter.
– Men givetvis är det att det blir en ganska balanserad resultatlista. Sen vet vi att både bland killarna och tjejerna så finns några som slår långt och några som slår kort och så ska det matchas ihop på en bana som vi inte spelat på tidigare heller. Det finns vissa utmaningar, men vi får ta det som det kommer och göra små justeringar längs vägen.

Annika Sörenstam:
– Jag håller med Henrik och tittar man på den större bilden så handlar mycket om publik som förhoppningsvis kan komma och titta nästa år, att partners är nöjda och att spelarna tycker att det är kul och pratar om det som något de vill vara med om.
– Om vi kan hitta den rätta kombinationen som Henrik nämnde tror jag att det kan bli väldigt intressant. Gillar man golf så tror jag att man tycker att det är kul att titta på både damer och herrar. Här har man det på samma bana och att det kan vara kul att jämföra slag och hur vi spelar.

Sörenstam, som fyllde 50 år i höstas, gjorde ett oväntat inhopp på LPGA-touren i februari och klarade kvalgränsen i sin första proffstävling på 13 år.
Men några särskilt höga förväntningar på sig själv den här veckan, det har hon inte.

– Mina förväntningar är såklart lite annorlunda än Henriks. Jag började spela ordentligt i oktober förra året. Jag har mycket jobb att göra med mitt spel, men där jag befinner mig i livet just nu är resultaten inte lika högprioriterade. Fokus på att ha roligt och skapa mer uppmärksamhet och synlighet för den här tävlingen. Jag är bara glad att vara här och spela, slipa på mitt spel inför US Women’s Senior Open om en månad, säger Sörenstam.

– Förhoppningsvis kan jag ta mig vidare till helgen och få dela ut segerchecken till Henrik, lägger hon till.

Viktiga OS- och Ryder Cup-poäng på spel

Ja, för Henrik Stensons del så skulle en bra placering på Vallda G&CC den här veckan vara värdefull, på flera sätt. Dels har han ju flera gånger varit nära att vinna den tidigare renodlade svenska ET-tävlingen, med alla olika namn den haft genom åren, dels avslutas snart kvalperioden för vilka som spelar för Sverige i OS och senare i höst väntar ett Ryder Cup – som han gärna vill spela.

– Det är dags för mig att komma igång nu. Det har varit en dålig start på året och jag måste prestera nu om jag ska ha någon chans att vara med i Ryder Cup. Det är något jag verkligen vill. Förhoppningsvis kan vi ta ett steg i den riktningen den här veckan, säger Stenson som varit med i de tre senaste upplagorna av lagmatchen.

En journalist på presskonferensen undrar om det finns någon prestige inblandad i att förlora mot en tjej.

– Som tävlingsmänniska vill man inte förlora mot någon, det spelar ingen roll om det är mot en tjej eller kille. Man vill ju vinna tävlingen. Det kommer nog vara samma svar från alla som är här, säger Stenson.

– Vi kommer att få se olika spelstilar, slag och sätt att attackera hål. Det är ganska hårt och en del hål kommer man kunna gömma pinnarna så att det är ganska svårt att komma åt och då kräver det en typ av taktik och kan gynna en typ av spel mer än ett annat. Men det är svårt att gissa på förhand.

Uppsluppen stämning mellan stjärnorna inför veckans tävling på Vallda G&CC. Foto: Getty Images

Klockan 13.00 på torsdagen slår Stenson och Sörenstam ut i sällskap med danske tourveteranen Thomas Björn.

– Jag ska fokusera på att ha roligt. Även om jag vill försöka slå Henrik så får man vara lite… ja, vad är ordet, säger Sörenstam.

– Realist, tänkte du? svarar Stenson.

– Haha, ja precis.Text: Oskar Åsgård • 2021-06-09
TournyttAnnika SörenstamEuropean TourHenrik StensonLadies European TourScandinavian MixedTournytt
Scroll to Top