Linn Grant, Henrik Stenson och Vallda Golf & Country Club. Foto: Getty Images, Jacob Sjöman & Göran Söderqvist

Scandinavian Mixed

Fem saker vi är nyfikna på inför Scandinavian Mixed

KUNGSBACKA. Känslan dagen inför tävlingen är att det finns en hel del saker som fortfarande är ovissa med veckans Scandinavian Mixed. Det här är vi extra nyfikna på.

Text: Jesper Johansson • 2021-06-09 Uppdaterad 2021-06-09

Svenska amatörerna

Även fast startfältet är helt okej i veckans Scandinavian Mixed är det nog inte proffsen i första hand som jag är nyfiken på att följa.
Nej, istället vill jag se vår stolta golfnations framtid. Smaka på det här: Av de fyra svenska amatörerna på plats är Vincent Norrman sämst rankad.
Han är rankad elva i världen.

Maja Stark, som så sent som förra veckan slutade på en delad 16:e plats i US Women’s Open, har tagit sig hit. Två snäpp högre på amatörernas världsranking, på plats 3, hittar vi Linn Grant. Hon är också med och spelar. De här är två världsstjärnor tidigt i karriären och det skulle inte förvåna mig om jag 20 år framåt i tiden kan se tillbaka på veckans tävling som något slags startskott på en eller två lysande karriärer.

På herrsidan har vi som sagt Vincent Norrman, som på måndag går över och blir proffs. Med i tävlingen har vi också Ludvig Åberg – rankad femma i amatörvärlden. Spännande!


Ledartavlan

Ja, är det en fråga som alla funderar på inför Scandinavian Mixed är det hur fasen ledartavlan kommer att arta sig. Blir det blandat med tjejer och killar i toppen? Om inte, för vilket kön blir det slagsida? Med det här formatet följer som ett brev på posten att mycket av diskussionen och intresset den här veckan kretsar kring precis det här.
Dessutom kommer ledartavlan, oavsett hur den blir, att skapa en diskussion om det är rättvist eller inte. Att det ska bli exakt 50 procent killar och 50 procent tjejer som klarar cutten känns osannolikt. Ponera att det istället blir 70 procent tjejer som klarar cutten (eller tvärtom). Visst fasen kommer det då knorras från det ena lägret att det har varit orättvist? Det handlar trots allt om prispengar i slutändan.


Annika Sörenstam

För första gången på 13 år tävlar Annika Sörenstam i Sverige. Ja, det räcker väl där egentligen. Det är klart jag är otroligt nyfiken på vad en livs levande legendar ska kunna prestera. Samtidigt kan jag inte släppa hur oturligt det är att Covid-19 sätter stopp för publik just i år, då Sörenstam förtjänar alla möjliga hyllningar.
Men hur är hennes spel då? I jakt på någon slags form inför debuten i US Senior Women’s Open ska det bli otroligt intressant att se vad hon går för. Känslan är väl att hon kommer snitta ungefär 18 fairwayträffar och 18 greenträffar per rond?


Missade greener

Att golfare i den här kalibern har ett fint närspel är självklart. Men Valldas finurliga greenområden kan faktiskt komma att ställa till det för spelarna. De hårda ytorna gör att det är svårt att få stopp på en flygande boll från kort avstånd. De stora svepande unduleringarna gör också att det kommer att öppna upp för många olika typer av slag, vissa väljer puttern, andra hybriden och den tredje en loftad wedge. Några rätt eller fel finns knappast, men kul att följa blir det. Dessutom är hela banan byggd med rödsvingelgräs, vilket gör att vissa ojämnheter är ofrånkomliga. Och med hala stora knölar att ta sig över kan faktiskt ett enda litet grässtrå sätta bollen på en mycket besvärlig kurs åt något håll.
Kreativitet och spanska tassar är alltså vad som kommer krävas för att resultatet ska bli så bra som möjligt.


Foto: Getty Images

Stensons form

Henrik Stenson är på jakt efter något han en gång haft. Svingen är inte riktigt på samma nivå som vi vant oss vid och trots att han bland annat i PGA Championship bjöd på ljusglimtar är det fortfarande lite grus i majorvinnarens svingmaskineri. Så sent som förra helgen hade han den svaga resultatraden 77–77 i Tyskland.
– Det är dags för mig att komma igång nu. Det har varit en dålig start på året och jag måste prestera nu om jag ska ha någon chans att vara med i Ryder Cup. Det är något jag verkligen vill. Förhoppningsvis kan vi ta ett steg i den riktningen den här veckan, säger Stenson som varit med i de tre senaste upplagorna av lagmatchen.

Alla vet hur hög högstanivå Henrik Stenson har. Med lite flyt och bra spel kanske vi kan få se ett toppresultat i veckan. Det är i alla fall något jag är nyfiken på att få leta efter, om inte annat för att försöka få en känsla om hur nära det fina spelet är. För om han ska ta en plats i Ryder Cup är det ganska bråttom…


Text: Jesper Johansson • 2021-06-09
TournyttAnnika SörenstamHenrik StensonLinn GrantLudvig ÅbergMaja StarkScandinavian MixedTournyttVallda G&CCVincent Norrman
Scroll to Top