Filippinskan Yuka Saso jublande glad efter segern i U.S. Women´s Open på Olympic Club // Foto: Getty Images

U.S. Women's Open

Saso historisk efter Thompsons kollaps

Tangerade rekordet när hon tog första filippinska majorsegern i U.S. Women's Open.

Text: Martin Strömberg • 2021-06-07 Uppdaterad 2021-06-07

Efter nio hål av sista ronden i U.S. Women’s Open ledde hemmafavoriten Lexi Thompson med fem slag.

Då hade nästan alla spelare runt henne tappat slag på förrädiska Olympic Club medan hon själv spelat säkert och var ett under par för dagen.

Men efter att ha gått fem över par sista sju hålen missade Thompson både seger och särspel och fick se japanskan Nasa Hataoka och filippinskan Yuka Saso göra upp om segern, en duell där Saso drog längsta strået via en birdie på tredje särspelshålet.

– Jag är bara otroligt lycklig och vill tacka för allt stöd både hemifrån och ute på banan, sa Saso när segern var klar.

För 19-åriga filippinskan Yuka Sasos del hade slutronden inletts med dubbelbogeys på både hål 2 och hål 3, och hon försökte förmodligen bara skrapa ihop en respektabel avslutning och en bra placering i det skedet av ronden. En birdie på hål sju gav ett visst hopp men avståndet upp var fortfarande stort.

– Jag var upprörd när jag började så dåligt men min caddie lugnade mig och fick mig på rätt spår igen, sa segraren.

Det var de sista nio hålen som skulle komma att bli dramatiska och avgörande precis som så ofta under majors.

Det började egentligen med en ganska grundläggande pitch för Thompson på hål nummer elva där hon lämnat andraslaget kort om green. Amerikanskan såg inte bekväm ut med läget och tog säkert 20 provsvingar innan hon duffade slaget så kraftigt att bollen stannade kort om green. Därifrån treputtade hon sedan för en dubbelbogey.

Ledningen krympte ännu mer när Thompson gjorde en ny bogey på hål 14 och föll tillbaks till fem under par totalt. Samtidigt gjorde japanskan Nasa Hataoka tre birdies på fyra hål och tog sig in i klubbhuset på fyra under par.

Sista tre hålen blev en mardröm för Thompson. Amerikanskan hade fortfarande allt i sina egna händer men medan många andra spelare hämtade in slag på slutet gick det åt motsatt håll för Thompson. Hon missade driven på 17 och kunde bara hacka sig framåt 40 meter. Inspelet blev kort och chippen svag med ännu en bogey som följd. Samtidigt gjorde Yuka Saso birdie på både hål 16 och 17 och inför sluthålet var Hataoka, Saso och Thompson alla fyra under par.

Men medan Saso lyckades göra par och ta sig in i ett särspel med Hataoka på fyra under par missbedömde Thompson andraslaget som hamnade i bunkern kort om green. Därifrån slog hon upp sig till knappt två meter men lämnade parputten kort i linjen.

– Jag tycker inte att jag slog så dåliga slag men detta är vad den här banan kan göra. Det är svårt att le en sån här dag men jag har ändå haft en otrolig vecka, sa Thompson efteråt.

För Yuka Sasos del blev det till slut en magisk dag och hon tangerade Inbee Parks rekord som den yngsta segraren i U.S. Women’s Open någonsin med sina 19 år, 11 månader och 7 dagar då hon rullade i segerputten på tredje särspelshålet. Trots två dubbelbogeys i början av ronden lyckades hon alltså komma tillbaks och ta den första filippinska majorn någonsin.

Klicka här för slutställningen

Stark topp-20 igen i majorn


Text: Martin Strömberg • 2021-06-07
TournyttLexi ThompsonNasa HataokaOlympic ClubTournyttU.S. Women´s OpenYuka Saso
Rulla till toppen