Xander Schauffele har bytt till en armlock-putter. Foto: Getty Images

PGA Tour

Schauffele har bytt till omdiskuterad putter – trots toppranking

Xander Schauffele tror sig ha hittat en genväg till bättre puttning. Genom att byta till en armlock-modell menar han att nerven är bortblåst på det kortast klippta gräset.

Text: Jesper Johansson • 2021-06-04 Uppdaterad 2021-06-04

Om man är bra på någonting brukar det sällan finnas anledning att göra en förändring. Trots det har Xander Schauffele, lagom till veckans Memorial Tournament, bytt putter.

Amerikanen är nämligen den spelare som rankas nia på PGA Tour i kategorien “Strokes gained: putting”. Trots det spelade han i veckan med en armlock-putter, alltså ett skaft som går upp längs vänster arm.
– Min puttränare, mitt hela team om jag ska vara ärlig, är väldigt mot förändring men jag ville se vad allt surr var om. Men det känns lite konstigt att vara topp-10 med puttern och byta stil på greenerna. Men det här har en fördel, sa Schauffele efter sin torsdagsrond på Muirfield Village.

Schauffele meddelar att han började testa den längre puttern för ungefär en vecka sedan och om första speldagen ska vara något att gå efter ser han inte ut att ha tappat något på greenerna. Amerikanen är delad trea efter sin 68-rond och han tjänade 0,718 slag mot fältet på greenerna.
– Det är bättre. Det är enklare. Det är mer stabilt. Vi jobbar mycket på startlinjen för att få bollen att starta dit vi vill att den ska gå. Man kan rycka till med händerna men det är svårt att göra det med hela vänsterarmen.

Han har en poäng. Kanske är det också fusk. Det tycker i alla fall Schauffele själv, då han menar att den här typen av puttning borde förbjudas – men att han planerar att använda sig av den så länge det är tillåtet.
– Det tar bort nerven från puttning. Det är en stressig del av sporten. Självklart är allt annat också svårt, men det är puttningen som styr siffran på scorekortet. Puttning är en konstform och när man kan låsa skaftet till sin arm eller ankra den på kroppen försvinner den delen av spelet.

På grund av dåligt väder har många spelare många hål kvar att spela av första ronden av veckans Memorial Tournament. Collin Morikawa leder dock efter en komplett rond innehållandes 66 slag, sex under par.


Text: Jesper Johansson • 2021-06-04
TournyttPGA TourPuttersTournyttXander Schauffele
Scroll to Top