Amanda Linnér får testa spelet mot världseliten på The Olympic Club den här veckan. Foto: Göran Söderqvist (arkivbild)

US Women's Open

Majordebutanten: ”Känns overkligt”

På torsdag gör Amanda Linnér, 20, debut i majorsammanhang. I US Women’s Open på The Olympic Club – en av tävlingsgolfens mest utmanande banor.

Text: Oskar Åsgård • 2021-06-01

De senaste åren har vi varit närmast bortskämda med svenska amatörframgångar på tjejsidan. Årskullarna födda kring millennieskiftet har bärgat guldmedaljer och pokaler i parti och minut. Sedan 2016 när Julia Engström banade väg och som 15-åring spelade i tre majors har vi även blivit vana att se dessa amatörspelare mäta sig med världseliten på damsidan.

Nu är det Amanda Linnérs tur att kliva in på den största scenen inom damgolfen – US Women’s Open. 20-åringen från Hills Golf & Sports Club knep en plats i veckans major via slutkvalet på Superstition Mountain GC i Arizona för tre veckor sen.

Majordebut – hur stort känns det?
– Jag är väldigt pirrig och taggad. Det ska bli jättekul! Jag har aldrig spelat på Olympic Club förut, banan och hela anläggningen med klubbhus och allt är magiskt, så himla fint. Jättebra skick, snabba och hårda greener samt väldigt tjock ruff, säger Amanda Linnér till Svensk Golf.

Precis som det ska vara i ett stort USGA-mästerskap med andra ord.

Utöver sin digra meritlista med amatörframgångar, både individuellt och med landslaget, har Linnér också vunnit på proffsnivå. För två år sen spelade hon hem Linbytvätten Masters på den svenska proffstouren.

De senaste åren har hon pluggat på Arizona State University, ihop med landslagskollegan Linn Grant, och förra veckan spelade hon Nationals med sitt lag. ASU nådde kvartsfinal, där det tog stopp mot Duke.

Hur är formen inför veckan?
– Formen känns helt okej. Mitt spel har varit en del upp och ner hittills i år men jag känner ändå att jag har utvecklats och ser förbättringar i flera delar av spelet.

I fjolårets US Women’s Open peggade fyra svenska amatörtjejer upp – Linn Grant, Ingrid Lindblad, Maja Stark och Beatrice Wallin. Tre klarade kvalgränsen och Stark slutade på delad 13:e plats efter fyra ronder – den bästa svenska amatörplaceringen i ett US Women’s Open genom tiderna.

– För mig var det väldigt inspirerande att sitta hemma i soffan och se Linn, Maja, Ingrid och Beatrice på tv. Det gjorde mig väldigt glad, pirrig och inspirerad. Finns nog ingen som inspirerar mig så mycket som de tjejerna. Det känns lite overkligt och häftigt att det nu är min tur att spela. Även väldigt kul att jag har Maja med mig som också kvalade sig in, säger Linnér.

Första två varven spelar Linnér ihop med en annan svenska, Louise Stahle, som även hon tog sig in i tävlingen via slutkvalet.
– Jag har inga specifika resultatmål för veckan men jag är väldigt laddad och förberedd på allt, avslutar Linnér.

Klicka här för alla sju svenskors starttider i US Women’s Open.Text: Oskar Åsgård • 2021-06-01
TournyttAmanda LinnérLPGA TourUS Women's Open
Scroll to Top