Maja Stark och hennes lag Oklahoma State spelar på onsdagen final i Nationals mot Ole Miss. Foto: Getty Images

Collegeslutspel

Stark och Lignell möts i laddad final

Två svenskor med sina respektive lag gör upp i årets final i de prestigefyllda collegemästerskapen, Nationals.

Text: Oskar Åsgård • 2021-05-26 Uppdaterad 2021-05-26

Av de åtta lag som gick till kvartsfinal fanns svenskor med i tre stycken – Arizona State (Linn Grant, Amanda Linnér), Ole Miss (Andrea Lignell) och Oklahoma State (Maja Stark). Två av dessa möts nu i den prestigefyllda finalen av tjejernas collegemästerskap i division ett.

Oklahoma State mot Ole Miss.

Det är lagen som ska göra upp om mästerskapet. Deras väg dit var dock väldigt olika.

Maja Stark, 21 år, och hennes Oklahoma State hade en ganska bekväm väg till finalen. I kvartsfinalen vann tredjeseedade Oklahoma State över Auburn med 4,5-0,5. Maja Stark vann sin match mot Kaleigh Telfer med 2/1 och var aldrig ner i matchen.

I semifinalen ställdes de mot titelförsvararna, andraseedade Duke. Men inte heller det skulle skapa några problems för Oklahoma State Cowgirls. Det blev en utskåpning och seger med 5-0. Maja Stark, som är Oklahoma States starkaste spelare och på nytt skickades ut först, vann sin match övertygande med siffrorna 4/3 över Gina Kim.

Desto tuffare var det för Andrea Lignell, 20 år, och hennes Ole Miss.

Redan i kvartsfinalen mot Texas var Ole Miss illa ute. Kennedy Swann (Ole Miss) i första matchen hade visserligen vunnit över Sophie Guo med 4/3. I den andra matchen var Andrea Lignell lika med amerikanskan Kaitlyn Papp efter 17 hål, men i de tre sista matcherna var Texasspelarna 1 upp, 2 upp och 2 upp.

Lignell och Papp, som är rankad åtta i världen och slutade topp-10 i US Women’s Open 2020, delade sitt 18:e hål och gick vidare till extrahål för att avgöra matchen. De delade det hål 19, 20 och 21 innan svenskan till slut knep en helt avgörande seger på det fjärde extrahålet.

Nu var det upp till Lignells lagkamrat, danskan Smilla Sønderby, i den sista matchen mot Ashleigh Park från Texas. Danskan vann hål 16 och 17 för att ta matchen tillbaka till lika. Duon delade sitt 18:e hål och även här gick det vidare till extrahål, sudden death, för att avgöra vilket lag som skulle gå vidare till semifinal.

Ole Miss-spelarna firar finalplatsen i Nationals. Foto: Getty Images

Här var Sønderby kyligast och avgjorde på det tredje extrahålet, till sina lagkamraters stora glädje.

I semin besegrade sedan Ole Miss University of Arizona i ännu en tät match, som även den slutade 3-2 till Ole Miss. Lignell vann sin match mot Arizonas Gile Bite Starkute med 1/0.

Sedan tjejernas collegemästerskap började spelas 1982 har varken Oklahoma State eller Ole Miss tidigare avancerat vidare till matchspelsdelen av Nationals. Nu möts de två lagen i en laddad final där fem av tjejerna kommer att kunna fira sitt universitets första NCAA-titel i golf. En riktig höjdarfinal med andra ord.

Klicka här för att följa resultaten från finalmatchen.

Finalmatchen

Oklahoma StateOle Miss
Maja StarkKennedy Swann
Isabella FierroAndrea Lignell
Lianna BaileyChiara Tamburlini
Rina TatematsuJulia Johnson
Maddison Hinson-TolchardSmilla Sønderby

Text: Oskar Åsgård • 2021-05-26
TournyttCollegegolfMaja StarkTournytt
Scroll to Top