Tom Fazio-banan Shadow Creek står värd för veckans matchspelstävling på LPGA. Foto: Getty Images

LPGA

Matchspel på spektakulär bana i Las Vegas

Den här veckan får vi äntligen följa en matchspelstävling på LPGA-touren. Anna Nordqvist och Madelene Sagström finns med i fältet.

Text: Oskar Åsgård • 2021-05-26 Uppdaterad 2021-05-26

Matchspelstävlingar är inget vi har varit bortskämda med på LPGA. Medan herrgolfen har ett par stycken, framför allt klassikern WGC – Match Play, på de olika tourerna så har vi inte sett världens bästa tjejer spela match sedan 2017.

Då var det Lorena Ochoa Match Play i Mexiko som arrangerades och Sei Young Kim besegrade Ariya Jutanugarn med 1/0 i finalen på Guadalajara Country Club.

Den tävlingen (i matchspelsformatet) arrangerades dock bara 2017, innan den lades ner. Men den här veckan blir det ändring på det. Bank of Hope LPGA Match Play har satt ihop ett 64 spelare starkt startfält som gör upp på Shadow Creek utanför Las Vegas.

Låter banan bekant? Det var här som Phil Mickelson 2018 vann över Tiger Woods i den hajpade 10 miljonerdollarsmatchen. I höstas arrangerades även CJ Cup på PGA Tour på den privata banan som ägs av kasino- och hotellgiganten MGM Resorts International.

Några 10 miljoner dollar står inte på spel den här veckan, den totala prissumman är 1,5 miljoner dollar. Men det betyder inte att startfältet inte håller hög klass.

Världens tre bästa spelare – sydkoreanskorna Jin Young Ko, Inbee Park och Sei Young Kim – är alla på plats i Las Vegas. Bland topp-10 i världen är alla utom Nelly Korda, Lydia Ko och Lexi Thompson med den här veckan.

Så funkar formatet

De 64 spelarna har delats in i 16 grupper om fyra spelare i varje. De första tre dagarna, tävlingen inleds på onsdagen, möter alla varandra inom sin respektive grupp och ettan i varje grupp går sedan vidare till åttondelsfinalerna som avgörs på lördag, likt hur WGC-matchspelet på herrsidan också spelas.

Solheim Cup-meriterade svenskorna Anna Nordqvist och Madelene Sagström är båda med i startfältet.

Nordqvist har visserligen världsettan Jin Young Ko i gruppen, men även sponsorinbjudna Natalie Gulbis vilket borde vara en gratispoäng för Nordqvist. 38-åriga Gulbis har inte tävlat regelbundet på LPGA-touren på flera år nu utöver enstaka sponsorinbjudningar. Senast hon klarade en kvalgräns var i LA Open 2018, i övrigt har hon 19 missade kvalgränser på lika många försök senaste tre åren.

Den sista spelaren i Nordqvists grupp är tyskan Caroline Masson.

För Madelene Sagström är det världssexan Danielle Kang, som också bor i Las Vegas, Lizette Salas och unga schweisiskan Albane Valenzuela.

På onsdagen möter Norqvist Masson och Sagström tar sig an Salas.

Klicka här för att följa ledartavlan.


Text: Oskar Åsgård • 2021-05-26
TournyttAnna NordqvistLPGA TourMadelene SagströmShadow CreekTournytt
Scroll to Top