Phil Mickelson och Henrik Stenson i The Open på Royal Troon, 2016. Foto: Getty Images

PGA Championship

Stenson om Mickelsons seger: ”Kul och välförtjänt”

Henrik Stenson ger beröm till tourkollegan Phil Mickelson efter 50-åringens knallseger i PGA Championship.

Text: Oskar Åsgård • 2021-05-24

Henrik Stenson inledde söndagens finalrond i årets PGA Championship klockan åtta på morgonen, lokal tid i South Carolina. 71 slag och drygt sex timmar senare var han hemma i Orlando, Florida.

– Ja, jag var hemma redan när Phil slog ut… Inte så vi vill ha en majorsöndag, men när vi inte kunde vara där och förstöra hans söndag så tyckte jag att det var kul och välförtjänt att han fick vinna och bli den äldsta i historien att göra det, säger Henrik Stenson till Svensk Golf med sedvanlig glimt i ögat.

Stenson har ju som bekant ett förflutet av att vara inblandad i stridens hetta med Phil Mickelson under majorsöndagar.

2013 på Muirfield var det Mickelson som drog det längsta strået, när han vann The Open Championship tre slag före svensken. Tre år senare tog Stenson den minnesvärda revanschen i samma tävling när de två duellerade på Royal Troon.

Hyllningarna från kollegorna efter amerikanens sensationella seger i årets PGA Championship har varit unisona och Stenson sällar sig till kören.

– Han har ju varit en fantastisk spelare i tre decennier och efter Tiger Woods den bästa under den tiden. Vi ger honom en stor tumme upp, säger Stenson.

Om inte annat var Mickelsons seger ett bevis för många 40- och 50-plussare ute på touren att det fortfarande går att överlista sina yngre kollegor när man befinner sig på karriärens sista nio, även om det kräver en hel del slit.

I sitt möte med pressen efter öppningsronden på Kiawah Island förra veckan fick Henrik Stenson, som fyllde 45 år i april, följande fråga.

När spelet inte riktigt är där du vill ha det, är det i din ålder svårt att lägga ner timmarna som krävs för att förbättra spelet?
– Nej, jag känner att jag lagt mycket tid och kraft de senaste månaderna för att försöka hitta formen. Det blir bättre. Jag är för envis och missnöjd med mig själv om jag inte får spelet dit jag vill. Så motivationen kommer inte att försvinna, svarade Stenson.

Henrik Stensons resultatrad i årets andra major läste till slut 73-76-76-71, åtta över par sammanlagt och en delad 64:e plats.

Hur skulle du betygsätta din insats förra veckan?
– Det blir ganska höga betyg på kämpainsatsen, men det var ju blandade skurar på det mesta. Bra puttning första och sista dagen, blandat långt spel. Även om vi överlag inte var i en massa trubbel så är det för mycket ”unforced errors” och dålig kontroll, säger Stenson till Svensk Golf.

Den här veckan spelar Stenson på PGA Tour som besöker klassiska Colonial Country Club i Fort Worth, Texas. Nästa vecka reser han till Tyskland för Porsche European Open på European Tour och sen bär det hemåt för att stå värd för premiärupplagan av Scandinavian Mixed på Vallda G&CC. Därefter är det majordags igen och Stenson åker direkt från den svenska västkusten till den amerikanska västkusten, där US Open avgörs på Torrey Pines GC utanför San Diego.Text: Oskar Åsgård • 2021-05-24
TournyttHenrik StensonPGA ChampionshipPGA TourPhil MickelsonTournytt
Scroll to Top