Phil Mickelson är i ensam ledning med 18 hål kvar att spela. Foto: Getty Images

PGA Championship

Mickelson kan inte sluta underhålla – leder inför sista ronden

"Phil The Thrill" bjöd på stor underhållning under lördagen, vilket ledde till bästa möjliga position inför majorns sista dag.

Text: Jesper Johansson • 2021-05-23 Uppdaterad 2021-05-23

Klädd i helsvart och sina, numer, välkända solglasögon bjöd Phil Mickelson publiken på en storslagen show under lördagen. Faktum är att han kom upp till första tee med ett så bra spel att känslan var att han redan hade avgjort majorn med 27 hål kvar att spela.

Med fem avslutande par blev det en 70-rond för amerikanen som därmed leder majorn med ett slag före Brooks Kopeka på Kiawah Islands Ocean Course. Efter att ha varit i ledning efter 36 hål stormade amerikanen ut och inledde med fyra birdies de första sju hålen. Phil Mickelson var där och då i full kontroll och hänförde den stora publiken som följde ledarbollen. På hål 19 kom ytterligare en birdie vilket gjorde att amerikanen där och då hade en fem slag stor ledning av majorn.
– Jag kände att jag hade en tydlig bild av vad jag ville göra inför varje slag, sa Mickelson efter ronden.

Men Phil Mickelson är Phil Mickelson och ett “säkert” spel hör inte till vanligheterna. Den stora ledningen började sakta tappa i avstånd redan på hål 12 där det blev en bogey. Sedan snaphookade han bollen från tee på hål 13 vilket innebar att han tvingades spela om från tee och lämna hålet med en dubbel. Samtidigt gjorde Louis Oosthuizen birdies på hål 11 och hål 12 och en bogey på hål 13. Trots det gick sydafrikanen runt på par, men med bud på mer.

På hål 16 blev det en missad drive av Mickelson som till slut stannade under en golfbil. Samtidigt var Brooks Koepka på samma hål lite längre fram och gjorde birdie. De båda var i delad ledning fram till dess att Koepka missade en lite småklurig parputt på det 18:e hålet.
– Jag tror jag aldrig puttat så dåligt som jag gjorde idag, sa Koepka efter ronden innehållandes 31 puttar.
– Men jag är ett slag bakom, precis var jag vill vara inför en söndag. Vi får se hur det går.

Om Brooks Koepka skulle lyckas vinna majorn skulle han ta sin femte majorseger och tangera Phil Mickelsons facit i de största tävlingarna. Detta blott 31 år gammal. Om Phil Mickelson skulle vinna hade han tagit sin sjätte seger i majorsammanhang och tangera Nick Faldo och Lee Trevino. Ikväll får vi veta vem av dem, eller någon annan, som tar hem det.


Text: Jesper Johansson • 2021-05-23
TournyttBrooks KoepkaPGA ChampionshipPhil MickelsonTournytt
Scroll to Top