Felix Mory, till vänster, och Björn Hellgren duellerade om segern i Dormy Open. Foto: Getty Images

Challenge Tour

Rafflande avslutning av Dormy Open

ÅKERSBERGA. Det räckte inte med 72 hål för att kora en segrare i premiärupplagan av Dormy Open, först efter två särspelshål kunde fransmannen Felix Mory och Björn Hellgren skiljas åt.

Text: Oskar Åsgård • 2021-05-22 Uppdaterad 2021-05-23

Inför finalronden på Österåkers GK såg det ut som att segerstriden skulle stå mellan fransmannen Felix Mory och svensken Björn Hellgren. Mory ledde med två slag före Hellgren inför sista varvet. Ned till trean Hampus Bergman var avståndet sex slag.

Så blev det också i slutändan, men när ledarbollen nådde 18:e hålet hade portugisen Ricardo Gouveia åtminstone lycktas sätta lite press på ledarna. Gouveia i näst sista gruppen avslutade med 67 slag, efter tre birdies sista fyra hålen, och nådde klubbhuset 14 under par.

På 18:e tee stod Mory, 15 under par, och Hellgren, 14 under par.

Det 520 meter långa par 5-hålet, med vatten längs högersidan hela vägen fram till greenen, har varit banans fjärde lättaste under veckan och genererat sammanlagt 182 birdies och 19 eaglar. En bra möjlighet att plocka in slag, med andra ord.

Samtidigt gäller det att hålla tungan rätt i mun, både på utslaget och andraslaget.

– Man är inte så kaxig när man står där med vatten hela vägen mellan sig och greenen och vet att om man inte träffar den perfekt går den i vattnet, säger Björn Hellgren.

Hål 18, par 5, 520 meter långt från HS-tee, döpt efter Henrik Stenson. Foto: Göran Söderqvist

Efter en perfekt placerad spoon från tee och ett precist andraslag från cirka 200 meter gav sig Björn Hellgren en drygt femton meter lång eagleputt. Han gav den chansen, missade strax till höger om hål men gjorde den nödvändiga birdien för att sätta press på Mory.

Fransmannen höll inte upp sin birdieputt från åtta meter tillräckligt, missade hål och duon fick bege sig tillbaka till tee för att göra upp i särspel.

– Jag gillar ju att tävla, jag gillar när det drar ihop sig. Det är en äcklig känsla – du är både spyfärdig, skitnödig och kissnödig. Samtidigt ska du veta om att det är kroppens sätt att göra sig redo för strid. Det är adrenalinet. Vet man bara om att det faktiskt är positivt så är det okej, säger Björn Hellgren till Svensk Golf när han beskriver nerverna i en segerstrid.

På det första särspelshålet fick Felix Mory direkt en ny matchboll, med en birdieputt från drygt två meter, men även den här gången missade fransmannen. Den här gången hårfint, bollen tog i vänster hålkant men styrde ur.

Tillbaka till 18:e tee igen. Både spelare satsade återigen för green på två, Hellgren dock med en träklubba efter att ha slagit hybrid från tee, för att inte sätta vattnet i spel. Hellgren lämnade sig en 20 meter lång chipp från strax utanför greenkant, medan Mory gav sig en cirka 15 meter lång eagleputt.

Svensken slog ett stiligt wedgeslag, som flög över det stora krönet på vänstersidan av greenen, landade i nedförsbacken, spann till på andrastudsen och rullade cirka två meter förbi hål. Ett godkänt resultat från ett halvknepigt läge sett till greenens lutning.

Den efterföljande birdieputten strök retsamt hålkanten men aningen för brett för att kunna trilla i och Mory gavs en tredje chans att avgöra.

Den här gången tog han den. Från drygt 1,5 meter slog fransmannen sin birdieputt mitt i hål och säkrade sin första Challenge Tour-seger i sin blott 13:e tävlingen på touren.

– Det känns grymt. Att få det gjort är inte enkelt, det är svårt att vinna. Det är bara min andra seger som proffs. Det kräver mycket jobb och tålamod och jag är glad att jag drog det längsta strået idag. I ett särspel måste du slå bra slag men det krävs lite flyt också. Jag försökte bara slå bra slag med fin rytm och inte bry mig om resultatet, sa Felix Mory i sin segerintervju med tourens presstjänst.

En banbrytande seger för 26-årige Felix Mory. Foto: Getty Images

För Björn Hellgren var det på samma gång en missad segerchans men också karriärens hittills bästa resultat på Challenge Tour.

– Jag tyckte att jag hanterade det okej ändå. Jag gjorde en viktig birdie på 18 för att ta mig till särspel så det är jag rätt stolt över. Det är första särspelet jag förlorar, jag brukar tända till när det väl behövs. Men det känns som att det var lite för mycket mellanmjölk från min sida idag, säger Hellgren efteråt.

Vad tar du med dig från veckan?
– Just nu vill jag bara hem och vila lite. Men självklart är jag glad över min insats, jag borde hoppa upp topp-10 på CT-rankingen och topp-20 där (i slutet av året) får Europatourkort, så man måste försöka se det positiva.

Hellgrens andraplats på Österåker och förra veckans delad 15:e plats i Range Servant Challenge by Hinton Golf tog honom hela vägen till åttonde plats på Challenge Tour-rankingen och de kommande veckorna väntar fler Challenge Tour-starter för Hellgren, som annars normalt har Asian Tour som sin huvudsakliga arbetsplats.

– Nu flyger jag till Irland på måndag för nästa tävling. Sen blir det nog en vecka ledigt och därefter två tävlingar i Spanien. Jag väntar ju på att Asian Tour ska komma igång men jag hoppas att jag kan fortsätta gnugga på Challenge Tour fram till dess.

Förhoppningsvis kan den fina säsongsstarten på Challenge Tour fortsätta bära frukt för Hellgren.


Näst bäst av svenskarna i Dormy Open var 27-årige Hampus Bergman, som slutade delad åtta på tio under par. Det innebär att han får starta i nästa veckas Challenge Tour-tävling i Irland, klicka här för att läsa om Bergmans finalrond.

Även Christofer Blomstrand slutade topp-10, på nio under par, efter en avslutande 71-rond.

Mer läsning från Dormy Open

Fredag: Dubbelt svenskt i ledarbollen på Österåker
Torsdag: Hellgren leder efter bländande spel
Onsdag: Banrekord och hyllningar av Stensons bana

Klicka här för att se hela resultatlistan.


Bergmans avslutning säkrade en resa till Irland


Text: Oskar Åsgård • 2021-05-22
TournyttBjörn HellgrenChallenge TourDormy OpenFelix MoryÖsteråkers GKTournytt
Scroll to Top