Phil Mickelson och Padraig Harrington har fått en bra start av veckans major. Foto: Getty Images

PGA Championship

Harrington och Mickelson visar att gammal är äldst

Rutin visar sig vara värdefullt under veckans major. Både Phil Mickelson och Padraig Harrington är högt uppe på ledartavlan.

Text: Jesper Johansson • 2021-05-21

Kiawah Island är en golfbana som spelas extremt lång. Redan på pappret är det den längsta banan i majorhistorien. Dessutom är det svår vind som ställer till det för spelarna och med träsk intill fairways finns det därför ingen plats att missa på. Det är tufft helt enkelt.

Därför är det kanske lite förvånande att Phil Mickelson efter 18 spelade hål är delad åtta, två under par. Under torsdagen gjorde amerikanen fyra bogeys och sex birdies för att därmed ta sig runt på 70 slag. Detta trots att förutsättningarna inte helt pekade på att Mickelson, med sin historiskt inte helt raka driver, skulle vara med och tampas i toppen.
– Jag är väldigt nöjd över att. vara under par, speciellt med tanke på den tuffa starten, jag var tre över par efter sex spelade hål. Men jag kämpade på och lyckades spela de sista fem hålen, som är väldigt tuffa, två under par.
– Det var där jag tjänade slag mot fältet med tanke på hur svåra hålen är och att det var motvind. Jag hade varit nöjd med att spela de fem hålen på par.

Phil Mickelson har under en längre tid haft det relativt kämpigt. Amerikanen har inte riktigt fått spelet att fungera och om det inte varit från tee problemen funnits har det varit närspelet som inte hållit den höga nivå han skämt bort oss med under åren. Men nu närmar han sig ett bättre spel, vilket vi kan se på torsdagens scorekort.
– Jag tar steg i rätt riktning. Om du kollar under en längre tid har jag tagit stora steg. Men det är svårt, spelarna på den här nivån är otroligt skickliga. Alla här är talangfulla och banorna sätts upp väldigt straffande så man måste fokusera på varje slag. Om jag tappar fokus på ett av veckans 72 hål kommer startfältet äta upp mig, jag måste hålla mig fokuserad för att fortsätta slåss om segern.
– Man jag njuter av utmaningen och spelar bra nog för att lyckas. Men jag måste som sagt vara närvarande i varje slag.

Ett slag bakom Phil Mickelson hittar vi en annan legendar. Europas Ryder Cup-kapten, Padraig Harrington är ett under par – på en delad 16:e plats. Efter sin rond var han glad över PGA of Americas uppsättning av banan.
– Jag tyckte de satte upp banan riktigt bra. Den är lång och svår men också rättvis idag. De flyttade fram vissa tees och hade rimliga flaggplaceringar, då överallt var det ett bra test. Men jag var kanske lite defensiv i mitt egna spel, även om det innebar en ganska stressfri dag.Text: Jesper Johansson • 2021-05-21
TournyttPadraig HarringtonPGA ChampionshipPhil MickelsonTournytt