Jordan Spieth är en av de spelare som kommer att använda kikare under PGA Championship nästa vecka // Foto: Getty Images

PGA Championship

Avståndsmätare tillåts i tre majors

PGA of America hoppas att kikarna får upp speltempot.

Text: Martin Strömberg • 2021-05-16 Uppdaterad 2021-05-16

Det har debatterats periodvis varför de stora tourerna inte tillåter avståndsmätare eller kikare under tävlingar.

De har varit tillåtna för amatörer och vanliga golfare sedan 2006 men tourerna nyttjar möjligheten att förbjuda dem via lokala regler, även om de öppnat upp för dem under inspelsronder nyligen.

Nu vill PGA of America, som arrangerar PGA Championship, KPMG Women’s PGA samt Senior PGA, testa om avståndsmätarna kan hjälpa till att få upp speltempot och tillåter dem under dessa tre majors 2021.

Flera spelare och caddies som talat med Golf Digest är dock tveksamma till eventuella effekter på speltempot.

– Jag tycker inte om det. Det tar bort fördelen lite av att ha en bra caddie som gör bästa förhandsarbetet, säger Justin Thomas.

Jordan Spieth säger att han och caddien Michael Greller kommer att använda en kikare under PGA Championship men att man bara kommer att göra det för att dubbelkolla så att avståndet stämmer.

– Vi har arbetat med mått på vårt sätt i åtta år och det är inte så att vi plötsligt bara kommer att skjuta mått till flaggan och så kör vi, det finns lite flera parametrar som man vill ha reda på än just det.

Bryson DeChambeu tror istället att avståndsmätarna kan ha motsatt effekt.

– Jag tror att det kan göra spelet långsammare under vissa omständigheter, särskilt om man använder den för att få bekräftelse på ett avstånd som man redan räknat ut, då tar det extra tid. Men om man ligger långt från mätpunkter och kanske en bit från fairway så slipper man ju stega 40-50 meter och då kan det förmodligen gå snabbare, tror DeChambeau.

Spelarna kommer inte att få använda funktionen hos avståndsmätare som räknar ut avståndet med hänsyn till höjdskillnader utan bara rena avståndsvärden.


Text: Martin Strömberg • 2021-05-16
TournyttBryson DeChambeauJordan SpiethJustin ThomasKPMG Women’s PGA ChampionshipPGA ChampionshipSenior PGATournytt
Rulla till toppen