Jag gjorde det! Richard Bland tog första ET-segern i sin 478:e start i British Masters på Belfry // Foto: Getty Images

Europatouren

Efter 478 starter – Bland äntligen en segrare

Veteranen blev näst äldsta segraren i Europatourens historia.

Text: Martin Strömberg • 2021-05-15 Uppdaterad 2021-05-15

Bara två spelare hade fler starter på Europatouren utan att lyckas ta en seger än engelsmannen Richard Bland.

Genom segern i British Masters har 48-åringen raderat sig själv från den tråkiga listan och istället skrivit in sig som den näst äldsta segraren i Europatourens historia.

– Det kommer nog att ta ett tag innan det här sjunker in. Detta är vad jag har arbetat för i 20 år och idag var det äntligen min dag.

Bara spanjoren Miguel Angel Jimenez har vid tre tillfällen varit äldre när han vunnit än Blands 48 år och 101 dagar vid segern i British Masters på Belfry idag.

– Jag gjorde det, jag gjorde det, sa en snudd på chockad Bland efter särspelssegern mot italienaren Guido Migliozzi.

Bland avslutade sin rond långt före ledarbollen genom att rulla i en drygt tio meter lång putt för birdie och 66 slag. hans 13 under par total visade sig konkurrenskraftigt även när de sista spelarna närmade sig slutet och bara MIgliozzi lyckades matcha den slutscoren.

Richard Bland rullade i en lång birdieputt på det 72:a hålet för att slutligen ta sin första seger på Europatouren efter särspel i British Masters på Belfry // Foto: Getty Images

Väl i särspel räckte det med ett hål.

Bland lyckades rädda par efter ett lurigt läge på fairway som han löste med hjälp av en träfemma och två puttar. Migliozzi hade perfekt läge i fairway men lyckades inte slå upp sig bättre än cirka tio meter från hål, blev väldigt aggressiv på förstaputten och lyckades sedan inte få i returen från knappt två meter.

Treputt och ridå ner för den unge italienaren, som dock kan trösta sig med att han redan har tagit två ET-segrar på sina 60 starter.

För Blands del innebär segern två års segerkategori på ET och en trygghet som han saknat de senaste åren. Så sent som 2019 var han tillbaks på Challenge Tour och lyckades ta sig tillbaks till högsta Europadivisionen igen.

Nu är han dessutom en segrare.

– Jag har drivit bollen så bra den här veckan. Jag gick tillbaks till min gamla driver och jag är inte en av dem som slår längst på touren så jag behöver verkligen träffa många fairways. Mitt spel har pekat åt rätt håll de senaste veckorna och jag har arbetat hårt. Nu kan jag äntligen stryka mig själv från listan över spelare utan seger och nu kommer jag troligen att nå ett av mina stora mål, att göra 500 starter på Europatouren.

För svensk del slutade Alexander Björk (71) på delad 30:e plats på fem under par, åtta slag bakom Bland. Sebastian Söderberg (72) slutade delad 43:a på två under par.

Klicka på bilden nedan för att komma till resultatet.


Text: Martin Strömberg • 2021-05-15
TournyttAlexander BjörkBritish MastersEuropean TourGuido MigliozziRichard BlandSebastian SöderbergThe BelfryTournytt
Rulla till toppen