Ian Poulter kommer ha sin son, Luke, på bagen. Foto: Getty images

PGA Tour

Luke Poulter vikarierar som caddie till pappa Ian

Det är inget nytt fenomen men definitivt något som är "inne" på PGA Tour. Att låta sin son arbeta som caddie.

Text: Jesper Johansson • 2021-05-04

När Stewart Cink vann RBC Heritage med sin son Reagan som caddie undrade Luke Poulter om han skulle få en möjlighet att hjälpa sin pappa under en PGA Tour-tävling. Inte visste han då att han skulle få vara caddie inom bara någon månad eller så.

Ian Poulter har meddelat via Instagram att Luke, som är 16 år, kommer att vara caddie för engelsmannen under Wells Fargo Championship den här veckan. Ryder Cup-stjärnans ordinarie caddie, James Walton, fyller nämligen 40 år den här veckan och kommer. därför vara ledig.

Det här blir första gången som Luke kommer hjälpa sin far i en officiell tävling. 2014 var dock Ian Poutler caddie till sin son.
– Det kommer vara kul för honom att få en inblick i vad som pågår mellan mina två öron och på insidan av repen på banan. Det kommer vara extremt lärorikt för honom som vill bli en tourspelare framöver, säger Poulter inför veckans tävling.

Jo då, Luke Poulter är en skicklig golfspelare. Han är rankad 141:a i AJGA Rolex Rankings och i sin senaste tävling blev det en delad sjätteplats med resultaten 71, 73, 71.
– Han vill göra vad jag gör. Det är det enda som snurrar runt i hans skalle. Han är övertygad om att han kommer få en möjlighet så länge han fortsätter att jobba hårt och utvecklas. Jag tror det också, med tanke på vad jag ser. Han är mycket bättre än vad jag var, men å andra sidan var det inte så speciellt när jag var 16 år…

Luke Poulter kvalade förra veckan för att ta en plats i årets US Open och efter 17 spelade hål var han ett under par. Det hade visserligen inte räckt för att ta sig hela vägen till majorn på Torrey Pines men man får ge den unge engelsmannen att han dels har talang och dels har en viljan att vinna. I jakten på birdies blev det dock för svårt för Luke som satte två drives out-of-bounds vilket resulterade i en kvadrupelbogey. Men resultaten lär komma, han är ju trots allt bara 16 år.
– Han slår längre än mig, han har mer svinghastighet och bollhastighet. Den fördelen har han redan nu och det där kommer bara att växa. Men vad han inte är bättre än mig är på golfbanan. Vi spelar inte så ofta men när vi gör det vinner han aldrig. Jag kommer göra så att han måste förtjäna den segern. Jag vill att att han ska förtjäna segern över mig och belöna honom när han klarar det, säger Ian Poulter som också tillägger att han måste träna mer för att besegra sin son än för att klara kvalgränsen på PGA Tour.

Ian Poulter valde en gång i tiden att bli proffs med 4 i handicap. Han arbetade då som en assisterande tränare i England. Men för sin son vill han hellre se honom tillbringa fyra år på college.
– Hans största framgång hittills kommer vara när han skriver på för ett college. Enligt mig är det hans största seger hittills med tanke på att jag aldrig var i den positionen.


Text: Jesper Johansson • 2021-05-04
TournyttIan PoulterPGA TourTournytt
Scroll to Top