Sam Burns förhandlade sig till en övningsgreen som barn. Det visar sig ha lönat sig för föräldrarna som tvingades betala för den... Foto: Getty images

PGA Tour

Så lyckades Sam Burns förhandla sig till en övningsgreen i trädgården

När Sam Burns ville sluta spela amerikansk fotboll och satsa helhjärtat på golfen knorrades det där hemma. På något sätt lyckades han komma ifrån diskussionen med en övningsgreen i trädgården...

Text: Jesper Johansson • 2021-05-03

I sin 76:e start på PGA Tour lyckades Sam Burns ta sin första seger. 24-åringen besegrade Keegan Bradley och alla andra då han vann Valspar Championship.

Under hela veckan hade amerikanen en stekhet putter, en del av spelet där Burns är mycket skicklig.
Kanske hade han inte varit det om han inte hade varit en bra säljare redan i ung ålder.

Det var på högstadiet som Sam Burns insåg att det var golf han ville försöka bli så bra som möjligt i, snarare än amerikansk fotboll – som han också var talangfull inom. När han berättade det för sin mamma var hon inte direkt överlycklig. Detta då Sams pappa och bror hade tagit sig till college genom stipendier relaterade till den amerikanska fotbollen. Men Sam Burns följde sitt hjärta och slutade med Amerikas största sport för att istället satsa på golfen.

Han skulle dock spela ett sista år i sin skolas lag. Detta så han förhandlat sig till en övningsgreen på tomten om han spelade en säsong till.
– Min mamma var bedrövad eftersom allt hon brydde sig om var att titta på football på fredagar. Jag sa till henne att jag kunde spela ett år till om vi kunde installera en liten green på baksidan, så jag kunde träna efter amerikanska fotbolls-träningarna. Hon sa “okej”, sa Sam Burns efter segern på Innisbrook Resort.

Att investera i en övningsgreen skulle visa sig vara klokt. Sam Burns är tourens 22:a bästa puttare och tredjebäst i Valspar Championship. Mot fältet tjänade han över nio slag på greenerna. Han tjänade också 1,24 miljoner dollar – ungefär 10,5 miljoner kronor. Dessutom har han nu en säkrad plats på touren till säsongen 2023-2024 och han har säkrat en plats i nästa års Masters Tournament och PGA Championship om några veckor.

Kanske kan också hans mor förlåta honom för att han valde bort den amerikanska fotbollen för att satsa på golfen.


Text: Jesper Johansson • 2021-05-03
TournyttPGA TourSam BurnsTournytt
Scroll to Top